"Дунав" се надява на компромис, за да играе в Русе

15:06, 26 май 16 / Политика 25 643 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Единствено компромисни варианти от страна на БФС могат да позволят на "Дунав" да играе в Русе през следващия сезон.

На практика вероятността "Европейският град на спорта" за 2016 г. да не приеме мачовете си от очакваното от 25 години завръщане в "А" група на отбора, носещ името на голямата европейска река, не е никак малка.

Община Русе прави възможното да стегне Градския стадион, който е нейна собственост, но изискваните за срещи на най-високото ниво подобрения по терена и осветление все още очакват финансиране. Дори и то да се осигури в най-скоро време, необходимите процедури до старта на същинските строително-ремонтни дейности предполагат приключването им едва за началото на пролетния полусезон.

Това стана ясно след коментар по темата днес от страна на председателя на УС на клуба д-р Симеон Симеонов и на кмета на Община Русе Пламен Стоилов, които добавиха, че поради това надеждите им са свързани с компромисни варианти от страна на футболната централа.

"Такива компромиси са правени с много други клубове през последните години. Още повече, че сега става въпрос за отбор, който сега влиза в "А" група и е нормално да имаме гратисен период, за да решим и този въпрос. Вече е подадена молба в БФС", казаха д-р Симеонов и кметът Стоилов.

"В основата на планираните промени на формата на родното футболно първенство и изискванията за подобрения в инфраструктурата, стои привличането на повече фенове на стадионите чрез повече интересни мачове и интрига до последния момент", заявяват от БФС и наетите за целта холандски консултанти. Финалният вариант на новия шампионат, който се очаква да започне на 23 юли, ще бъде представен пред клубовете на 7 юни, а решението се очаква да бъде взето ден по-късно.

Липсата на гратисен период, в който ФК "Дунав" и Община Русе да докажат и да покажат, че работят за разрешаване на тези проблеми обаче, лишава на практика "драконите" от възможността да получат важната подкрепа на своите фенове, такава каквато биха имали само и единствено в Русе.

"Имаме подадена апликационна форма и кандидатстваме за средства за стадиона. Няколко са градовете, които кандидатстват. Въпрос на време е кога ще дойдат тези пари. Започнали сме да решаваме тези проблеми, които можем със собствени възможности. Единствено не можем да оправим осветлението и терена, защото общата сума за тях вероятно ще е за над 1.5 млн. лв. Тоалетни, нова съблекалня за гостуващ отбор, ремонта на сектора за гостуваща агитка, озвучаването, всичко онова, което го има като изисквания, ние ще го покрием до началото на сезона", заяви кметът Стоилов.

Той добави, че при осигуряване на очакваното и обещано от спортното министерство финансиране до месец, теренът и осветлението могат да са готови до края на календарната година.

"Няма как всичко да се случи с магическа пръчка", каза още Стоилов и добави - "Бизнесът се обърна с лице към Футболен клуб "Дунав" и ще финансира проекта. Общината ще отпусне 200 000 лева и безвъзмездно ще предостави базите на този етап. Смятам, че няма да имаме проблем с бюджета за следващия сезон".

"Всички разходи на "Дунав" през последния сезон, включително и за школата, са в размер на 750 000 лв. Това е бюджетът, с който влязохме в "А" група", отчете пък д-р Симеонов.

Той добави, че възнамерява да си подаде оставката като председател на УС на клуба на Общото събрание, което ще се състои на 9 юни. По думите му шест години начело на клуба са достатъчни. "Задължително ще искам да остана в Общото събрание на клуба и да помагам с каквото мога, дори ще увелича средствата, които отделям за отбора", заяви д-р Симеонов.

По думите му се водят разговори с известен български футболист, бивш национал, който да стане изпълнителен директор на ФК "Дунав". Предстоят и много промени в структурата на клуба, за да можем да се играе успешно в "А" група.

Той каза още, че клубът е влязъл в контакт с Манчестър Юнайтед.

"Всичко е в начална фаза, но идеята е да бъдем нещо като камп и наши треньори да могат да се обучават на най-високо ниво в английския клуб", заяви д-р Симеонов.

Той гарантира, че вече са преподписани договорите с повечето футболисти от основния състав на клуба, очаква се мнението на старши треньора Веселин Великов за останалите. Търси се и решение на друг проблем, тъй като Великов няма лиценз "Про" и не може да води отбора в "А" група, а БФС е отказал да даде гратисен период за това.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама