Величка Настрадинова с наградата за „За цялостен принос” на фестивала в Сливен

11:20, 10 май 16 / Култура и наука 25 284 Topnovini
Председателят на журито за определяне на Националната награда „Константин Константинов“ за  принос в детското книгоиздаване за  2016г. – Луизина Савкова oт Министерство на културата и директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ -Сливен Росица Петрова-Василева - инициатор и организатор на XVIII Националeн фестивал на детската книга /Сливен, 9-11 май 2016г./ обявиха пред журналисти днес носителите на наградата в различните категории.

„За цялостен принос“ наградата отива при писателката Величка Настрадинова, в категория „автор“ – писателят   Румен Иванчев, в категория „Илюстратор“ - художничката Силвия Калоянова, в категория „Издателство“ – Издателство „Кръгозор”.

Националната награда „Константин Константинов“- за принос в книгоиздаването за деца е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Регионална библиотека „Сава Доброплодни“-Сливен и Община Сливен. Връчва се на специална церемония в рамките на ежегодно провеждания през месец най в гр.Сливен Национален фестивал на детската книга. Наградата включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

Категория „За цялостен принос“

Величка Настрадинова е родена през 1936г. в гр.Пловдив. Завършила е Държавната консерватория в гр.София със специалност „Виолончело". Дълги години е преподавател по камерна музика и артист-оркестрант в Пловдивската филхармония.

Автор е на 7 книги за възрастни – исторически романи, разкази, фантастика и на детските книги: „Дядо Пип” /1969/, „Сърдитият дядо Пиперко” /1973/, „Госпожица Вещицата" /1976/, „Белите на доктор Беля" /1980/, „Закриването на Америка” /1981/,  „Невероятната Марта" /1989г./, „Къдрави приказки” /1993/, „За змейовете и вампирите, за Марта, за потомството" /1999/, „25 приказки и половина” /2004/, „33 приказки и половина” /2009/ и „24 чисто нови приказки” /1912/. 

Детските книги на Величка Настрадинова се открояват с богат, но разбираем художествен език и силни послания: те учат децата на доброта, любов към заобикалящия ги свят и стремеж към духовно развитие.

За творчеството си е печелила много отличия, сред които "Гравитон” - първата българска награда за фантастика. Носител е и на наградата на СБП за най-добра детска книга за 2010 г. и награда „Пловдив” през 2012 г.

Категория “Автор”

Румен Иванчев е роден на 10 юни 1948г. в гр.София. Завършил е Висше техническо училище. Бил е главен редактор на в.”Технически авангард”. Работил е в сп.”Наука и техника за младежта” и в.”Септемврийче”.  Основател и главен редактор е на първото българско списание за научна фантастика „ФЕП” (1987-1990). Член е на СБЖ.

Автор е на книги с поезия и сатира за възрастни и на книгите за деца: ”Защо? Защо?” (1986), „Петле на покрива” (1987), „Перко и Петьо рисуват” (1989), „Девет хремави планети” (2014), „Играчката на ветровете” (2015).

Негови книги са превеждани на руски, италиански и английски езици.

Носител е на Националната литературна награда „Чудомир 2015” за хумористичен разказ и  на наградата „Фарабулина” /1993/ на Карнавала във Виареджо, Италия. От 1990г. живее и работи в гр.Рим, Италия. Наградата се връчва за книгата „Играчката на ветровете”.

Категория “Илюстратор”

Силвия Калоянова e родена през 1968г. в  гр. Горна Оряховица. Завършила е ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, факултет „Изящни изкуства”, специалност „Графика”.

Работи в областта на графиката и акварела.

Първите стъпки в илюстрацията за деца прави през 2000г. с илюстрациите към книгите „Шест незабравими дни“ на  издателство „Габеров“ и „Ченгури, който сее страх" на  Йордан Попов, издадена от издателство „ПАН-ВТ".

В периода 2000-2007г. работи като илюстратор на помагалата от дидактичната система „Моливко” за детските градини и на помагала и учебници от 1 до 4 клас на издателство”Слово”. В същия период илюстрира книги и на издателствата „Фабер”, „ПИК“ и  „Николай Звездинов”.

В периода 2008- 2012г. илюстрира детски книги на издателствата „Парнас - Русе“ и „Колхида”. Нейни са илюстрациите и на първата и втората част  на трилогията „Малките магьостници от О - III“ на Диляна Крусева издадени от Издателство”Слово” -  „Дондарион мрачния и Тъмната гора” /2013/ и „Принц Храбър и Небесното кралство” /2015/ . Наградата получава за илюстрациите към втората част  на трилогията „Малките магьостници от О - III“ на Диляна Крусева - „Принц Храбър и Небесното кралство” /2015/ .

Категория “Издателство”

Издателска къща „Кръгозор“ е основана през 2001г. Изданията на „Кръгозор“ са насочени към широк кръг от читатели, като е отделено специално внимание и на юношите.

Издателството е инициатор и съорганизатор на редица кампании, насочени към младите хора, а също и на събития, популяризиращи четенето. ИК‘Кръгозор“ издава книги в 4 основни направления.

Значимо място в програмата на издателството заема тийнлит поредицата на Юлия Спиридонова – Юлка: романите „Тина и половина“ (2009), „Графиня Батори“ (2010) и „Макс“ (2012) и поредицата от фентъзи романи за най-малките - първите два части от трилогията „Страната на сънищата“ - „Любими попътечо“ (2007) и „Кралска кръв“ (2011). През 2015г. са издадени още две книги на Юлка за деца: „Каква магия се крие в снега” и  „Бъди ми приятел”. Само преди месец е издаден  и романът й за тийнейджъри “Кронос”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!