Отбелязваме Деня на Европа

06:30, 09 май 19 25 909 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес е 9 май - Ден на Европа. На тази дата се отбелязва мира и обединението в Европа след края на Втората световна война. Денят на Европа е познат още и като Ден на Шуман, възпоменавайки Декларациятана френския министър Робер Шуман.

В своя реч на 9 май 1950 г. в Париж Робер Шуман (френски външен министър по това време) споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима. 

Идеята на Шуман е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на френските и западногерманските въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението му се възприема за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Тази година Деня на Европа ще се отбележи с гостуването на първия в България „Фестивал на светлините“. Негов домакин ще бъде Европейската столица на културата за 2019 г. Пловдив.

Престижният „Фестивал на светлините“ гостува за първи път в България по покана на Европейския парламент, Европейската комисия в България и Фондация „Пловдив 2019“ като част от програмата на Пловдив за Европейска столица на културата.

За 15-годишната си история фестивалът е превърнал едни от най-популярните исторически забележителности, паметници, улици и площади в някои от най-големите световни столици, в огромни светлинни инсталации. В месеца на европейските избори на 26 май честването на Деня да Европа ще бъде именно в подкрепа на едно от изконните права на човека – да избира. Шестте арт проекции ще пречупят вечно актуалната тема през античната история на „Града на седемте тепета“ и богатото световно културно наследство, като преплетат минало и настояще.

3D филм на тема „Заедно избираме нашето бъдеще“ ще бъде прожектиран върху емблематична сграда в центъра на Пловдив (на площад „Стефан Стамболов“) и ще бъде съпроводен със серия от статични арт проекции в центъра на града. На 9-ти и 10-ти май от 21:30 часа жителите и гостите на града ще могат да видят как някои от най-красивите фасади в центъра на града „оживяват“ под цветните светлини на завладяващо 3D мапинг шоу и пет светлинни инсталации.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама