Община Варна на 38-о място по прозрачност

15:19, 08 май 16 / Общество 25 214 Шрифт:
Topnovini
Община Варна се качи на  38-о място в класацията на 264-те институции на местната изпълнителна власт в страната  от 65 –о място в миналогодишното проучване за прозрачността, проведено от Програма „Достъп до информация“. Провеждано от 2010 г. , то цели да оцени как органите на властта изпълняват своите задължения по Закона за достъп до информация /ЗДОИ/ и други нормативни актове за публикуване на информацията в интернет.

Резултатите, които бяха обявени официално на пресконференция в БТА на 26 април, са вследствие на прецизно проучване на 565 интернет страници на административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, както и на задължените субекти да предоставят информация . Тази година „летвата” беше по-висока след влизане в сила на измененията на ЗДОИ, които касаят повторното използване на информация от обществен интерес и възможностите за подаване на заявления по електронен път. Нивото на прозрачност беше оценявано с точки по 118 / 126 за общините/ индикатора, като възможният максимум е 143.5 /158.5 за общините/.

Община Варна събра общо 83.4 точки , но не е отговорила  на подаденото заявление по електронен път, което за проучването изпращат  от ПДИ до всички институции.

Община Аврен е отново на 1 място сред общините във Варненска област и на 16-о място сред общините в цялата страна. Община Вълчи дол е на незавидното 212-о място в класацията на местната власт, а в „златната среда” са Белослав , Бяла, Долни чифлик. Провадия, Аксаково и Девня изпреварват Варна според резултатите в класацията на общините на национално и регионално ниво.

Похвално е, че институциите на местната изпълнителна власт в региона са „в час” с промените в ЗДОИ и всички до една приемат заявления по електронен път, не изискват електронен подпис за подаваните заявления. Но по-малко от половината от тях са публикували обществените поръчки, само 8.3% са публикували ОУП и само 16.7% са обявили разрешителните за строеж. Едва 10.5% от варненските общини са качили на сайта си информация за реда и условията за повторно използване на информация от обществения сектор.

В класацията на 28-те областни администрации се оказва , че по прозрачност областната управа във Варна заема 12-о място. За сравнение областната администрация в София е на 25-о място, но отличникът на 1 -во място е областната администрация в Бургас.

Териториалните органи на изпълнителната власт, които за информация са свикнали предимно да препращат медиите към „шапките си” в София,са в проучването на ПДИ -150. ОД на МВР във Варна е на 60-о място. По-отворени са „Басейнова дирекция Черноморски район” на 9-о място, Областна дирекция „Земеделие” на 33-то и РИ на МОН на 35-о място.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама