Старозагорци носят Благодатния огън до българския манастир в Атон

14:22, 30 апр 16 25 517 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Старозагорци  ще занесат частица от Балгодатния огън в българския манастир „Свети Георги Зограф” в Атон,  съобщиха участници в групата.  И тази година, ръководени от Димо Узунов,  те продължават традицията да занесат искрицата надежда в българския манастир в Света гора.  

Старозагорци са участвали активно и в почистването на църковната утвар и манастира преди празника.

Групата тръгва от Стара Загора днес и ще чака пристигането му на аерогара София довечера около 20.00 часа. Оттам с два огнеупорни фенера, старозагорци ще вземат искрици  от огъня и ще потеглят към Гърция.

Благодатният огън е символ на Възкресението Христово. Появява се всяка година в параклиса на Божи гроб на Велика събота. От там хиляди богослужители и миряни  вземат късче от него и го отнасят във всички краища на света, за да се почете чудото на Възкресението. Хилядолетният ритуал се смята за символ на вечността, мира и на новото начало.

Тази година Благодатният огън ще бъде донесен от българска църковно-държавна делегация, която ще се води от Браницкия епископ Григорий - викарий на патриарх Неофит, която ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен.  Очаква се излитането от Израел да е най-късно в 17, за да може към 20 часа делегацията с огъня да кацне на правителствения ВИП на летище "София". Там по традиция ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от огъня и да го занесат на вечерното богослужение за Великден. В България от летището Благодатният огън ще бъде пренесен и в параклиса на Синодалната палата в София. Преди 23,30 часа той ще бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама