Акушерката Емилия Ковачева била в депресия, показа експертиза (обновена)

15:28, 18 апр 16 25 530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Според изисканата от Софийския градски съд (СГС) медицинска експертиза акушерката Емилия Ковачева, обвинена в опит за убийство на бебе на няколко дни, тя е била в депресия, предаде репортер на София Topnovini.bg. Инцидентът стана на 18 април 2015 г.

Ковачева обаче не страда от психическа болест. Тя е била под депресия преди година. Според експертите няма медицински пречки тя да не участвва в съдебното производство.

Днес бе даден ход на делото, като досега то бе отлагано два пъти. Адвокатът на акушерката Владислав Янев отново поиска на два пъти отлагане на делото. Той поиска и два отвода - този на съдебния състав с председател Владимир Астраджиев и на прокурора Николай Христов. Исканията му обаче не бяха приети от съда. Съдия Астраджиев дори заяви, че адвокат Янев прави всичко възможно да протака процеса и да не се стигне до процесулано-следствени действия.

Досега СГС два пъти отлагаше процеса срещу Ковачева заради искания на защитата. Делото беше отлагано заради отсъствие по болест на единия от съдебните заседатели, а след това и с искане за отвод на прокурора Николай Христов “заради тенденциозно и едностранчиво водене на разследването”. Адвокатът се оплака, че прокуратурата разглеждала само варианта Ковачева да е виновна за побоя.

След повече от три часа обяснения на адвокат Янев, бяха излушани и трима свидетели - неонатологът от МБАЛ "Софиямед" Николинка Попова, неонатологът от болница "Токуда" Мария Калайджиева и старши акушерката от "Софиямед" Нели Филипова.

Николинка Попова е била дежурната лекарка по време на инцидента. Тя заяви, че последно е нагледала бебето към 00:30 - 01:00 ч., когато то е спяло спокойно. Влязла отново чак около 6 часа сутринта, след като Ковачева й казала, че има съмнение за жълтеница.Тогава момиченцето е спяло спокойно. Последващите изследвания не изисквали бебето да бъде лекувано от жълтеница. Според Попова бебето нямало следи от побой.

При пренасянето на детето за лечение в болница "Токуда" експертизата е сочела, че то е с тежка анемия. Лекуващият го неонатолог Калайджиева е установила, че бебето е било бледо, със затруднено дишане, с оток по цялата глава и съзнанието му е било нарушено. След като тя е напипала неточност в главата му, е поискала да се направи рентгенова снимка, която показала счупване на черепа в дясната черепна кост. Направено е и друго изследване, което потвърдило счупването на черепа и констатирало мозъчен оток и кръвоизлив.

По думите на Калайджиева фрактурата върху черепа на бебето е била само една, а не множество, като тя може да не се забележи веднага при нанасянето на удар. Според нея кръвозиливът и счупването на черепа може да се получат само от един удар.

Ковачева е разпозната на видеозаписите от другата свидетелка Филипова. Старши акушерката е видяла кадри как Ковачева удря с ръка, а след това и с бебешко шише бебе.

По думите на тези от свидетелите, които са работели с подъсдимата, тя е "добър човек, с който се работи спокойно", както и "изпълнителна, точна и съсредоточена".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама