Първият човек в Kосмоса: 55 години от полета на Юрий Гагарин

17:34, 12 апр 16 / Свят 25 506 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 12 април 1961 година руският космонавт Юрий Гагарин става първият човек, полетял в космоса. Историческият полет с кораба „Восток 1“, продължава 108 минути и извършва една пълна обиколка около Земята.

Тогава 27-годишният Гагарин става герой и символ на успеха на Съветската космическа програма за целия свят. По-късно Гагарин става заметник-директор на Центъра за подготовка на космонавти и започва приготовления за втори космически полет.

На фаталната дата 27 март 1968 година космонавтът загива трагично по време на тренировъчен полет на борда на боен самолет МИГ-15, пилотиран от него.

Версии за смъртта на Гагарин

Дълго време около смъртта на Гагарин има различни версии и спорове. Сред конспиративните теории се отличават тези, че руският космонавт е бил убит по заповед на съветския лидер Леонид Брежнев за нанесена обида и неуважение към партията. Сред другите теории се разпространява и тези, че космонавтът се е самоубил, както и че е загинал няколко дни по-рано по време на друг полет, който е целял кацане на луната.

Същеструва и версия, че самолетът се е натъкнал на извънземен кораб.

Официалната причнина

Официалната причина за катастрофата, която е оповестена, е опит да се избегне „чуждо тяло“ по време на полета. За „чуждо тяло“ обаче, може да се приеме всичко от балони до ято птици или отломки във въздуха, отбелязват запознати.

Истината е разкрита близо половин век по-късно. След разсекретяване на документи от разследването, Алексей Леонов - първият космонавт, който извършва излизане в открития космос, разкрива истинската причина за катастрофата, а именно друг самолет. Изтребител Су-15, който е летял без разрешение в района на тренировъчния полет, прави маневра в близост до самолета, пилотиран от Гагарин, което води до фаталния край. Пилотът на другия самолет е още жив, но името му остава неизвестно и до днес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама