Осъдиха адвокат за документно престъпление и обсебване на сума от клиент

16:55, 04 апр 16 25 27035 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini


Една година лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок, наложи Районният съд във Варна на 40-годишния адвокат от София Ивайло Пенов. Той бе признат за виновен по две обвинения – в документно престъпление и в обсебване, като ще изтърпи по-тежкото от предвидените две отделни наказания за тях.

Пенов до момента има няколко наказания по Закона за адвокатурата и най-малко два пъти е лишаван от права с решение на дисциплинарния съд на Висшия адвокатски съвет, показа справка на Topnovini.bg.  На 13 септември 2011 г. той съзнателно се ползвал от неистински частен документ – адвокатско пълномощно, което представил по изпълнително дело пред частен съдебен изпълнител във Варна.

За самото съставяне на пълномощното от него не може да се търси наказателна отговорност. Адвокатът действително бил упълномощен около месец преди това от свой клиент да го представлява по дело във връзка със закупуването на  имот чрез публична продан във Варна. Междувременно търгът бил отменен, но Пенов не уведомил клиента си, че има право да получи обратно внесената от него продажна цена в размер на около 14 000 лева. Вместо това той се легитимирал като негов пълномощник и с неистинско пълномощно депозирал молба за възстановяване на внесената от клиента сума по адвокатската му сметка.

Още на другия ден парите били преведени по банковите сметки на адвоката, той ги изтеглил и усвоил за свои лични нужди. В продължение на повече от година клиентът редовно контактувал с адвоката си относно финализирането на процедурата за въвеждане във владение на имота, но разбрал за случилото се едва след лично посещение в кантората на частния съдебен изпълнител.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Окръжния съд във Варна.
Напишете коментар
Коментари: 5
1 Анонимен 22:18, 28 май 21

нехуманно

2 Анонимен 01:54, 29 май 21

за ебане е в затвора

3 сталин 01:55, 29 май 21

Боклук мръсен нагъл

4 Анонимен 11:39, 29 май 21

закривай

5 Анонимен 00:18, 30 май 21

Боклука си остава такъв и на 30 и на 35 и на 40 и на 45...........видЕ се

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама