Международен събор за Богомилите събира българи от цял свят в Шумен и Велики Преслав

16:32, 03 апр 16 25 1282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международен събор за Богомилите привлича българи от цял свят във местността Омуртагов мост до Велики Преслав. Октриването ще бъде в центъра на Шумен. Сред природата - на поляните, далеч от светската суета и помпозност,  културно-духовното събитие ще се състои от 8 до 10 април. То се посвещава на историята и значението на богомилското учение за Европа и света.

В тези дни ще бъде отпразнувана годишнината от създаването на Богомилското учение в България, дало културата и ренесанса на Европа, Втория златен век на България, демокрацията, болниците, училищата за деца в света и много други. Експерти по духовните науки и по древната история на българите и съседните страни ще изнесат беседи за наследството на Богомилите. Идеята се ражда от Асен Асенов Хермес и Марияна Лалова преди 3 години. Те създават първите в историята на България чествания на празника, чрез фондация Виделей.

"От незапомнени времена един дълбок и необясним стремеж към просветление съпътства българския народ,отправяйки неговия дух отвъд природните ограничения на материята. Този копнеж намира синтезиран израз в Богомилството-български културен феномен,  станал по-късно основа за бъдещата реформация,както и за възникването на много мистични и езотерични общества в Европа. Уникално по значение, всеобхватно по съдържание и космополитно в същноста си, Богомилското учение се ражда в средновековна България, поради историческата необходимост да се възстанови истинското, първоначално Христово учение. То представлява цялостна религиозно-философска и езотерично-мистична доктрина, освобождаваща съзнанието от авторитети, религиозни предразсъдъци, църковни догми, заблуди и суеверия. Това са Богомилите, това са ни завещали те!", категорични са организаторите на събора.

В програмата са включени беседи и дискусии в широк обхват на културно-духовните и езотерични процеси през вековете до наши дни. Специални гости ще бъдат Богомили от международния Богомилски център в Загреб, Хърватия, както и светилата в сферата на Богомилите и духовните български учения - Христо Маджаров, Христо Буковски, Спас Мавров, Галя Маджарова, проф. Ерика Лазарова, астрологът Филип Филипов, Георги Мелихранов, Тодор Ялъмов, д-р Румен Стоилов, д-р Надя Панчева, председателят на сдружение Велика БОЛГАРИА Патриция Кирилова, изследователи от чужбина и др. Режисьорът Стилиян Иванов ще представи новата си книга "БГ Тайната - От Орфей до Ванга". Българският художник със световна слава Моно Петра ще представи своите картини в голямата галерия на библиотеката в Шумен.

Към събора ще се присъединят и участници от Италия, Франция, Румъния, Босна и Херцеговина.

Голямата българска певица Поли Паскова ще изнесе беседа за Лечебната сила на българския фолклор, а в петък вечерта ще пее за всички гости на събитието на площада в Шумен.

Организатори на събитието са: Фондация "Виделей", сдружение "Велика Болгариа",  ВИП Комюникейшън ПР, "Магнум Опус",  "Богомило - катарски център", "Духовен център Слънце", НПО "Геум"и др.
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:49, 04 яну 22

Всичко е под шапката на учението на безумеца Дънов и е същото суеверие като останалото християнство-лъжи и чувства на безумци.Богомилството няма езотерика а е разумен протест срещу същите тези суеверия и тогава и сега в лицето на осъзнатото богомилство-ТОЛСТОИЗМА-безумци сте с розови очила...Четете "Толстоизмът-божествената същност на човека и спрете с безумията си в религията...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама