Международен събор за Богомилите събира българи от цял свят в Шумен и Велики Преслав

16:32, 03 апр 16 / Общество 25 764 Шрифт:
Topnovini
Международен събор за Богомилите привлича българи от цял свят във местността Омуртагов мост до Велики Преслав. Октриването ще бъде в центъра на Шумен. Сред природата - на поляните, далеч от светската суета и помпозност,  културно-духовното събитие ще се състои от 8 до 10 април. То се посвещава на историята и значението на богомилското учение за Европа и света.

В тези дни ще бъде отпразнувана годишнината от създаването на Богомилското учение в България, дало културата и ренесанса на Европа, Втория златен век на България, демокрацията, болниците, училищата за деца в света и много други. Експерти по духовните науки и по древната история на българите и съседните страни ще изнесат беседи за наследството на Богомилите. Идеята се ражда от Асен Асенов Хермес и Марияна Лалова преди 3 години. Те създават първите в историята на България чествания на празника, чрез фондация Виделей.

"От незапомнени времена един дълбок и необясним стремеж към просветление съпътства българския народ,отправяйки неговия дух отвъд природните ограничения на материята. Този копнеж намира синтезиран израз в Богомилството-български културен феномен,  станал по-късно основа за бъдещата реформация,както и за възникването на много мистични и езотерични общества в Европа. Уникално по значение, всеобхватно по съдържание и космополитно в същноста си, Богомилското учение се ражда в средновековна България, поради историческата необходимост да се възстанови истинското, първоначално Христово учение. То представлява цялостна религиозно-философска и езотерично-мистична доктрина, освобождаваща съзнанието от авторитети, религиозни предразсъдъци, църковни догми, заблуди и суеверия. Това са Богомилите, това са ни завещали те!", категорични са организаторите на събора.

В програмата са включени беседи и дискусии в широк обхват на културно-духовните и езотерични процеси през вековете до наши дни. Специални гости ще бъдат Богомили от международния Богомилски център в Загреб, Хърватия, както и светилата в сферата на Богомилите и духовните български учения - Христо Маджаров, Христо Буковски, Спас Мавров, Галя Маджарова, проф. Ерика Лазарова, астрологът Филип Филипов, Георги Мелихранов, Тодор Ялъмов, д-р Румен Стоилов, д-р Надя Панчева, председателят на сдружение Велика БОЛГАРИА Патриция Кирилова, изследователи от чужбина и др. Режисьорът Стилиян Иванов ще представи новата си книга "БГ Тайната - От Орфей до Ванга". Българският художник със световна слава Моно Петра ще представи своите картини в голямата галерия на библиотеката в Шумен.

Към събора ще се присъединят и участници от Италия, Франция, Румъния, Босна и Херцеговина.

Голямата българска певица Поли Паскова ще изнесе беседа за Лечебната сила на българския фолклор, а в петък вечерта ще пее за всички гости на събитието на площада в Шумен.

Организатори на събитието са: Фондация "Виделей", сдружение "Велика Болгариа",  ВИП Комюникейшън ПР, "Магнум Опус",  "Богомило - катарски център", "Духовен център Слънце", НПО "Геум"и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама