Депутатите връщат свободното къмпингуване при едно условие

23:51, 31 мар 16 / Политика 25 556 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите в регионалната комисия приеха на първо четене предложението на ГЕРБ за отмяна на забраната за свободно къмпингуване, но само при условие (записано като преходна разпоредба в същото предложение), че има одобрени правила за този вид туризъм, уредени в Закона за туризма, съобщава „Дневник“.

Забраната беше внесена набързо между първо и второ четене и гласувана като поправка в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие само преди месец.

Така на практика народните представители прехвърлиха отговорността на Министерството на туризма, което да уреди регулацията с поправки в друг закон – Закона на туризма. Ведомството пък преди седмица удължи с три месеца общественото обсъждане на проекта за Закон на туризма и все още са на етап събиране на становища от всички засегнати страни как най-добре да се урегулира свободното къмпингуване.

Не е ясно кога във времето законопроектът им ще бъде внесен в Министерски съвет и след това за гласуване в Народното събрание. Това означава, че съществува реалната хипотеза през наближаващия летен сезон да действа влязлата в сила забрана за разпъване на палатки, кемпери и каравани извън официалните къмпинги, както и възможността свободно къмпингуващите през 2016 г. да бъдат глобявани с високи глоби (от 1000 до 10 хил. лв).

Отново на заседанието днес народните представители не одобриха проекта на група Реформатори, начело с Найден Зеленогорски, за облекчени правила за свободното къмпингуване извън категоризираните за това места по морето.

В началото на заседанието Зеленогорски изтъкна, че предлаганата от него забрана за диво къмпингуване в Зона А е била приета, за да бъдат въведени правила. "Мисля, че това стана ясно на всички. Аз продължавам да смятам, че трябва да има регулация и правила. Министерство на туризма трябва да даде гаранции, че ще се опази природата. Това, което се случва в момента по плажовете ни противоречи на редица закони. Това, че държавата не успява да контролира не означава, че трябва държавата да се откаже да се справи с недобросъвестни туристи, каквито има на Иралки. Това не е логично," каза председателят на регионалната комисия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама