Благотворителен концерт набира средства за Илко от Добрич, който е в будна кома

20:15, 31 мар 16 25 1356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В подкрепа на 25-годишния Илко Панайотов от Добрич, който е в будна кома, ще бъде концертът на фолклорен танцов клуб "Хорце" с главен художествен ръководител Севдалина Атанасова, със специалното участие на народната певица Галина Дурмушлийска.

Мащабната благотворителна инициатива ще се проведе на 2 април /събота/ от 18 часа в зала "Добротица". Той се организира от ФТК "Хорце", Община град Добрич и народно читалище "Йордан йовков-1870 година".

Илко Панайотов е завършил е професионалната гимназия по туризъм "П. К. Яворов", работел е в частна фирма като продавач "Разносна търговия". Увлича се по футбола, фен е на "Левски", изявявал се и като футболен съдия.

На 31 юли 2014 година претърпява пътно-транспортно произшествие по пътя между Добрич и Силистра. Приет е в отделението по реанимация на болницата в Силистра с тежка черепно-мозъчна травма и изпада в кома. Близо 50 дни остава в това състояние. След месец е транспортиран до болницата в Добрич и приет в Отделението по реанимация. След около два месеца излиза от кома, но остава в будна такава, води се хронично вегетативно състояние, обяснява майка му Таня Желева. Сега младият мъж е в инвалидна количка.

„Има контакт с него, вижда ни, познава ни, върти очите си, но само толкова“, споделя майката.

Според лекарите, Илко много трудно ще се възстанови, защото увредите на мозъка му са големи. По думите на майката, спасението е само интензивна рехабилитация. "Рехабилитаторите в нашата държава, които могат да работят с пациенти в състоянието на Илко, се броят на пръсти", разказва Таня. Но не пропуска да отбележи, че имат постижения, и макар да не са големи все са нещо за тях. "Имам куража! На моменти го губя, но се вземам в ръце", споделя Таня. Тя е категорична, че нашата държава не полага никакви грижи за такива пациенти. Те са изоставени. В България няма място, където да бъдат настанени и лекувани хората в будна кома. Самата майка е била обучена от сестрите в болницата в Добрич как да се грижи за Илко. Близките заплащат всичко - рехабилитация, лекарства, консумативи.

Таня е напуснала работа, за да се грижи за сина си,

а пенсията на Илко е 300 лева. Вместо държавата, помагат близките и приятелите. Огромна помощ Илко получава от фирмата, в която е работил, както и от работодателите на майка си и баща си. Финансова подкрепа има от своите приятели, от колегите си футболни съдии, от фен клуба на "Левски". "Помощта е от всички хора в града, защото сме поставили касички на няколко места и в тях също се набират средства", разказва майката. Надеждите й сега са свързани с Военноморската болница във Варна.

Илко ще бъде приет там на 8 април за процедури с барокамера и рехабилитация. Според родители на други деца в будна кома, процедурите с барокамера дават добри резултати. "Всичко сме пробвали за подобряване на състоянието на Илко. Търсим алтернативи и в Германия - отново за интензивна рехабилитация. Не сме спрели да се борим и ще продължим борбата", категорична е Таня. Тя е изключително благодарна на Севдалина Атанасова за благотворителния концерт, който организира в подкрепа на сина й.

"Севдалина е решила клуб "Хорце" всяка година да прави по един благотворителен концерт за болно дете. Първият ще е за Илко. Изненадаха ме", споделя майката.

Тя не губи надежда. Дори последното ЕЕГ от февруари показало, че има промяна в сравнение с година по-рано, че има алфаритъм, че Илко е започнал да излиза от будната кома, споделя майката.

 

Дарителска сметка:

IBAN: BG85RZBB91551006555029

BIC: RZBBBGSF

Титуляр:

ILKO RADOMIROV PANAYOTOV

или Pay-Pal: [email protected]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама