Премиерът иска МВР да може да задържа мигранти за срок, по-голям от законовия (обновена)

19:14, 31 мар 16 / Политика 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министър-председателят Бойко Борисов настоява органите на реда да могат да задържат мигранти, хванати на територията на страната, за повече от установения 96-часов срок. Според сегашните наредби МВР може да задържи бежанците за 24 часа, а с прокурорско постановление те да остават в ареста още 72.

Премиерът обаче посочи, че за този период органите на реда няма как да установят самоличността им, тъй като те изхвърлят документите си. “А ако ги пуснем и утре стане атентат - кой ще е виновен”, запита Борисов. Промените ще бъдат включени в новия антитерористичен закон, който кабинетът готви.

В обширното интервю пред БНТ премиерът засегна и “гордостта” на Меглена Кунева - новият антикорупционен закон, като заяви, че “законопроектът не е на г-жа Кунева, а на кабинета”. “Промените в Конституцията затова не минаха - защото някои хора много искаха да изпъкнат”, допълни той, атакувайки бившия министър на правосъдието Христо Иванов.

Премиерът не пожела да коментира, а и не бе попитан поименно, за вината на заместника му в партията - Цветан Цветанов, относно осъдителната присъда на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), който наложи 109 000 евро глоба по акцията “Октопод”. Министърът на правосъдието Екатерина Захариева, която участва преди него, обаче намекна, че във “втората вълна” промени в Закона за съдебната власт ще се помисли дали съдиите и прокурорите да не носят вина при подобни случаи.

Непропускайки да атакува лидера на ДСБ Радан Кънев, Борисов отново заяви твърдата подкрепа на ГЕРБ за министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, а “тъмносините” били “дезертирали” в най-тежкия за него момент. “Ако реформа се правеше лесно, и част от реформаторите щяха да стоят във властта. Лесно е да си опозиция и да намираш кусури на другите”, каза той в отговор на въпрос за здравната реформа и протестите на личните лекари.

Неособено завоалирано премиерът намекна, че някой “подкокоросва” лекарите да протестират и посочи, че Москов е “намалил с 60 милиона лева цената на лекарствата”. “Тези пари останаха в НЗОК и много хора останаха недоволни”, каза той. И заяви, че всички искали Москов да падне, защото смятат, че това тежко би увредило конструкцията на правителството.

Относно протестите пред “Булгартабак”, Борисов заяви, че Агенцията за следприватизационен контрол вече проверява дали всички ангажименти се спазват. Той обаче не коментира, а и не бе попитан, за собствеността на тютюневия холдинг и твърденията, че софийската фабрика спира, защото Турция е прерязала контрабандата.

“Дали ги искат?! Това са призказки. Представяте ли си утре РБ да нареди парламентарните си листи”, коментира Борисов на въпрос дали по-малките партии искат предсрочен вот.

Лидерът на ГЕРБ отклони и въпроса за това кой ще е кандидат-президент на партията, като посочи, че Плевнелиев се справя чудесно, а кандидатурите ще станат ясни след юни месец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама