СУ отрече да ограничава преподавателите в контактите с медии

17:58, 31 мар 16 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ден след като Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ излезе с правила за комуникация на преподавателите с медиите, от висшето училище обясниха, че не ограничават личната свобода на преподавателите.

„Основният смисъл на правилата е да се разграничат официалните изяви и позиции на университета от личните изяви и позиции на членовете на академичната общност“, обясняват от пресцентъра на ВУЗ-а в съобщение до медиите.

Допълват, че правилата не ограничават по никакъв начин личната свобода на представителите на академичната общност да изразяват мнения, експертни становища и граждански позиции, без обаче да ангажират институцията с тях.

Правилата предвиждат, когато се изразява позиция на висшето училище, то изявата да е съгласувана с ръководството. Правилото обаче важи и когато преподавателите дават публичност на свои научни и творчески постижения в качеството им на преподаватели в Софийския университет.

„Университетът е последното място, което ще си постави за задача да ограничи свободата на словото. Напротив, той винаги ще остане защитник на това изконно гражданско право“, уверяват още от там и изразяват готовност да променят правилата или да прецизират текстовете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама