Новите патрулни кораби за ВМС ще струват 820 млн. лв.

17:42, 31 мар 16 25 520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 820 млн. лв. ще струват в завършен вид, с необходимото въоръжение и комуникации, новите многофункционални патрулни кораби, които ще се строят за военния ни флот. Първият от тях трябва да е готов през 2020 г., а вторият – година по-късно. Това съобщи във Варна министърът на отбраната Николай Ненчев.

Сумата е част от инвестициите на обща стойност 3 млрд. лв., които правителствто одобри преди ден за военни проекти. Министър Ненчев очаква те да бъдат приети и от парламента в края на май.

Изпълнител за строежа на корабите ще бъде избран чрез обществена поръчка, а за оборудването вече се водели предварителни преговори с държави от ЕС. Според Ненчев предварителните разчети показвали, че ако плавателните съдове се строят в България, те ще струват с 30% по-евтино.

„Проектът е приоритетен, защото в момента разполагаме с 6 патрулни кораба, три от които са руски и трябва да бъдат изведени от експлоатация до 5 г.", заяви командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

„До момента не разполагам с никаква оперативна информация, която да дава основание за безпокойство по отношение на риска от бежански поток през морската ни граница“, увери министър Ненчев. Въпреки това ВМС и „Гранична полиция“ подготвят план за съвместни действия в тази посока.

В него са предвидени съвместни учения по Северното и Южното Черноморие. Първото от тях ще е на 9 април в района на Бургас с участието на фрегатата "Дръзки", вертолет "Пантер", няколко катера на ВМС и един на „Гранична полиция“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама