КС може да отмени решението за заплатите във ВСС, допусна Мартин Димитров

17:40, 31 мар 16 / Политика 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Не бих изключил Конституционният съд да отмени това решение, защото то е необосновано”. Така депутатът от Гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров коментира пред София Topnovini.bg гласуваното увеличение на заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което възнагражденията им ще достигнат почти 7 000 лева.

“Има много гнило в такова решение, защото то е несправедливо. Така наречените "трима големи" (председателите на Върховния административен и на Върховния касационен съд, както и главния прокурор - бел. ред.), независимо кои са те, имат страшно много повече работа на фона на ВСС. Те имат основно занятие да управляват съд и прокуратура. Имат и допълнителното занятие да участват в заседанията на ВСС”, припомни той.

И допълни: “Днес парламентът взе едно лошо и несправедливо решение. Представете си честен човек, който гледа стотици дела на година, ще получава много по-малко от представителите във ВСС”.

“На какво основание ще получават по-големи заплати от министър-председателя, министрите и депутатите. Това е лобистки текст, който цели да се купи някакво добро отношение от ВСС”, каза от своя страна и генерал Атанас Атанасов, зам.-председател на ДСБ.

“Недопустимо е редовите членове на ВСС да получават заплати равни на тримата големи. Първо, защото тримата големи участват в работата на ВСС като нещо допълнително. Основната им работа е да ръководят институциите за шефове, на които са избрани. Второто е, че трябва да има баланс между институциите”, категоричен бе той.

“Не считам, че по този начин се купува послушанието на ВСС, защото логично се задава въпросът - послушание пред кого. От момента на избора им, членовете на ВСС са абсолютно независими. Нека да припомня факта, че няма механизъм за отзоваването им и оттук насетне не дължат обяснение нито пред  политически централи за парламентарната квота, нито дори пред своите довчерашни колеги от магистратските среди”, заяви пък зам.-председателят на Народното събрание от БДЦ Явор Хайтов. Според него в качеството си на членове на ВСС те имат равен глас с тримата големи.

Четин Казак от ДПС също защити решението. “По този начин се гарантира достоен статут, включително и финансов на членовете на ВСС, срещу който те дължат безпристрастност и безкористност при взимането на решенията. Това би ги стимулирало и би им гарантирало достатъчно достойно възнаграждение”, смята той.

“Не парламента като институция си купува послушанието на ВСС, а определени колеги”, коментира независимият Георги Кадиев. “Фрапантното е, че им се полагат и по 2000 лв. за дрехи, което е някаква отживелица. Нито един български пенсионер не получава такива дрехи. Всичко това са излишни подаръци”, посочи той.

“Не е нормално, когато в една система има сериозен проблем, да предлагаме на най-виновния за лошата съдебна система повишаване на заплатата”, още по-категоричен бе Методи Андреев (ГЕРБ). “Съдебната система рухна в съзнанието на българина. Не може на една лошо свършена работа да й даваш бонус”, заключи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама