Светът на изкуството пристига за документален кинофестивал в София

17:13, 31 мар 16 / Култура 25 481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
24 документални филма от цял свят ще участват в първото издание на фестивала за документални филми за изкуства „Master of Art” от 15 до 22 април в кино „Люмиер“ в Националния дворец на културата (НДК). Филмите са премиерни за България и не могат да се видят дори в торент сайтовете. Това обяви артистичният директор на фестивала Найо Тицин.

Те са избрани от над 130 продукции от 30 страни, сред които Нова Зеландия, Филипините, Индия, Китай, Япония, Канада, Америка, Израел и държави от Европа. Само три български филма са подали заявка за участие и те са включени в кинопрограмата.

Късометражният филм, спечелил „Оскар“ през 2014 г. на режисьора Малкълм Кларк „Дамата в номер 6“, който разказва как музиката е спасил живота на най-възрастната пианистка, ще открие фестивала. Той разказва за 109-годишната Алис Херц Зомер, която е най-старият оцелял от Холокоста и която свири на пиано по два часа и половина всеки ден, независимо от годините.

„Саломе на Уайлд“ на режисьора Ал Пачино пък ще закрие „Master of Art” и ще разкаже на публиката за известната пиеса на Оскар Уайлд – Саломе, изследваща религията, политиката, литературата, насилието и сексуалността в творчеството на един от най-успешните драматурзи.

Зрителите ще разберат във филм, който е носител на немската филмова награда „Лола“, как най-известният фалшификатор на картини Волфган Белтраки заблуждава близо 40 години световния арт свят.

„Човекът, който спаси Лувъра“ ще разкрие как в края на 30-те – началото на 40-те години, преди германците да влязат в Париж и Третия Райх да плячкоса съкровищата на Европа, най-престижната колекция от произведения на изкуството са изнесени от музея и се пазят до края на войната.

Трима носители на Нобелова награда за литература също са обект на документалистиката – колумбийският писател Габрила Гарсия Маркес (1982 г.), турският писател Орхан Памук (2006 г.) и поетесата от румънско-германски произход Херта Мюлер (2009 г.).

Фестивалът цели да представи най-добрите документални филми в областта на музиката и танца, на театъра и киното, на изобразителното изкуство и фотографията, на архитектурата и дизайна, на литературата, както и рекламни и видео арт продукции, създадени по света след 1 януари 2014 г.

По време на фестивала ще бъдат раздадени 10 награди – за всяка категория филми, за най-добър български филм, за най-добър късометражен филм, награда на публиката, както и голямата награда - статуетка „Master ot Art”, чийто автор е скулпторът Велислав Минеков.

Наградените продукции ще бъдат избрани от трима чужденци и двама българи в лицето на програмния директор на Шведската национална телевизия Хенрик фон Сюдов, канадската продуцентка Мари-Одил Демай, английският документалист и режисьор Фил Грабски, програмният директор на Българската национална телевизия Севда Шишманова и артистичният директор на фестивала Найо Тицин.

„Не е редно българската публика да бъде подценявана, че няма нужда от такова събитие, на което да може да види такива филми. Не е редно българската публика да бъде считана за нещо по-малко от публиката в Канада, Франция, Русия, Италия, Англия, Германия, Израел, Ливан – страни, в които има подобни фестивали“, каза Найо Тицин. По неговите думи правенето на документални филми за изкуството набира все повече скорост и не е случайно, че такива филми печелят престижни награди.

Ето и всички заглавия на филмите в програмата, които се състезават помежду си по категории:

Музика и танци:

„НАПИСАНО ОТ Г-ЖА БАХ“, Великобритания, 2014 г.

„RUMBA TRES, ДОТАМ И ОБРАТНО“, Испания, 2015 г.

„МАЙКО: ТАНЦУВАЩОТО ДЕТЕ“, Норвегия, 2015 г.

„КАКВО БИ НАПРАВИЛ БЕТХОВЕН?“, САЩ, 2016 г.

„ЖИВ ОТВЪТРЕ“, САЩ, 2014 г.

Театър и кино:

„ФЕЛИНИ СРЕЩУ ВИСКОНТИ: ДУЕЛ ПО ИТАЛИАНСКИ“, Франция, 2014 г.

„ПЪТЕШЕСТВИЕТО НА ЛЕСЛИ“, Испания, 2014 г.

„СБОГОМ НА ПОРНОТО - ИСТОРИЯТА НА СЕБАСТИАН БАРИО“, България, 2015 г.

„АНИМИРАНА СЪПРОТИВА“, Италия, 2014 г.

„КИНОТО: СОЦИАЛНО ЯВЛЕНИЕ“, Германия, 2015 г.

Изобразително изкуство и фотография:

„БЕЛТРАКИ – ИЗКУСТВОТО НА ФАЛШИФИКАЦИЯТА“, Германия, 2014 г.

„ЧОВЕКЪТ, КОЙТО СПАСИ ЛУВЪРА“, Франция, 2014 г.

„КАДЪР ПО КАДЪР“, САЩ, 2014 г.

„ФЛАНЬОРЪТ“, България, 2016 г.

„ДЕЙВИД ЛАШАПЕЛ: РЕВОЛЮЦИЯ“, България, 2016 г.

„ПОСЛЕДНИЯТ ШЕДЬОВЪР НА ДАЛИ“, Испания, 2015 г.

Архитектура и дизайн:

„ДА ОТВОЮВАШ ПРОСТРАНСТВО: 5 ЖЕНИ, КОИТО ПРОМЕНИХА ЛИЦЕТО НА АРХИТЕКТУРАТА“, САЩ, 2016 г.

„SAVING MES AYNAK“, САЩ, 2014 г.

„НЕОН“, Полша, 2014 г.

„НОВИЯТ РEЙКСМУЗЕУМ“, Холандия, 2014 г.

Литература:

„АЗБУКАТА НА СТРАХА“, Холандия, 2014 г.

„ГАБО – СЪЗДАВАНЕТО НА ГАБРИЕЛ ГАРСИЯ МАРКЕС“, Испания, 2015 г.

„ПТИЦА В СТАЯТА“, Израел, 2015 г.

„НЕВИННОСТТА НА СПОМЕНИТЕ“, Великобритания, 2015 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама