Рок и симфония на концерта на "Фондацията" в НДК (снимки)

20:45, 30 мар 16 / Култура 25 812 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
14 поп-рок песни на „Фондацията“ за първи път ще бъдат изпълнени заедно със Симфоничния оркестър на Българското национално радио (БНР) пред българска публика. Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански ще изнесат концерт на 4-и април в Националния дворец на културата.

Хората във „Фондацията“ са като петте стръка на хан Кубрат и са с коренно различни виждания в определени музикални нюанси, но с поносимост към музиката на другия, отбеляза с чувство за хумор Дони.

„Постарахме се да не счупим пръчките и този сноп да се движи“, каза още той и допълни, че с колегите му са обиколили два пъти Америка, един път Европа, маркирали са Азия и са направили 5 концерта в Австралия и Нова Зеландия. И всичко това откакто са се събрали преди 3 години.

"Първата предконцертна репетиция със Симфоничния оркестър на БНР се състоя днес", разкри от своя страна Иван Лечев.

„Рязко се успокоих, защото видях, че ще стане, както трябва и че хората са абсолютни професионалисти“, допълни той.

По неговите думи публиката ще се радва на страхотен концерт, а според Христин Стрижлев от управителния съвет на БНР това е гвоздеят за тази година в програмата на националното радио.

Иван Лечев сподели още, че трудно би си представил друг човек да дирижира оркестъра на това събитие освен майстро Григор Паликаров. Затова и се радва, че диригентът няма други ангажименти „в Америка или къде ли не“. От своя страна Паликаров допълни, че българите можем да се чувстваме горди в много малко сфери и музикалната е една от тях.

Връзката между поп-рок музиката и симфоничната музика е тенденция, която от години върви в световен мащаб, отбеляза директорът на „Музикална къща БНР“ Теодосий Спасов. Съвместният проект на „Фондацията“ и БНР ще продължи, но до самият концерт остава загадка как ще се случи това.

Предстои турне на групата в България, с което ще бъдат зарадвани жителите на средни и на по-малки градове. Отдавна планиран е и околосветски тур, който ще бъде в посока Далечния Изток, Южна Америка и Антарктида. Музикантите загатнаха, че ще реализират и авторска песен, която може да се роди по време на турнето им. Теодосий Спасов пък се пошегува, като каза, че управленската му дейност ще бъде облекчена, когато „Фондацията“ натовари на кораб Симфоничния оркестър на БНР за концерт пред пингвините на Антарктида.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама