Шуменските джипита възстават в петък

20:09, 30 мар 16 25 806 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На ефективен протест в петък излизат семейните доктори от област Шумен. Решението за това бе взето днес на събрание на общопрактикуващите лекари. От общо 98 семейни медици в Шуменско на срещата присъстваха 48, а решението бе взето с 47 гласа.

По време на ефективния протест болни ще се преглеждат в неотложни кабинети. В Шумен той ще е в Новата поликлиника, в Нови пазар в кабинет №9 в градската поликлиника, а във Велики Преслав списъци с графика на неотложния кабинет ще се постави в местната болница и Общината. Медиците там ще извършват прегледи, ще издават зелени рецепти и хоспитализации.

Ефективният протест на семейните лекари от област Шумен е в подкрепа на колегите им от страната, които вече стачкуват с искане за възстановяване на договорното начало по отношение на Националния рамков договор, който тази година не бе подписан от страна на Българския лекарски съюз. Медиците настояват и за въвеждане на електронна здравна карта и електронна рецепта и отпадане на пръстовия идентификатор и др.

„Искаме категорично да подчертаем, че нашите протести не са политически. Медиците желаят да се коригират новите правила в полза на пациента и нормалната работа на семейните лекари. Понятие Служебен рамков договор няма. Как ще работим от 1 април?”, попита председателят на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в област Шумен д-р Милен Чолаков. Той подчерта, че политическите калинки в системата на здравеопазването са в бордовете на големите лечебни заведения.

По мнение на д-р людмила Ненкина промените залегнали в новите правила ще ограничат достъпа на пациентите до здравни услуги. Медиците се обединиха около мнението, че министър Петър Москов не прави реформа, а преструктуриране и администриране. Семейните лекари от Шуменско предупредиха, че предвидените промени ще наложат закриване на лекарските практики в отдалечени и малки селища в региона.

„До понеделник очакваме министър Москов да се вслуша в нашите искания и нещата да се успокоят”, изрази надежда д-р Милен Чолаков.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама