Протест поиска закон за топлофикациите

18:17, 30 мар 16 / Политика 25 814 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Протестът на граждани срещу "Топлофикация" София пред сградата на бившия партиен дом започна с обвинение към Столична община в геноцид и едноминутно мълчание за починалите в следствие тормоза на Топлофикация. Събралите се недоволни бяха около 60 души.

Организаторите направиха две предложения към министър-председателя Бойко Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова. Те предложиха да се създаде работна група от гражданската организация, която организира протеста. Тя трябва да изготви проект за централното и регионално топлоснабдяване. Заседанията на групата да се провеждат три пъти седмично, по два часа, за два месеца. Това трябва да доведе до изготвяне на законопроект, който да се внесе в парламента, за да се види и какво ще направи Народното събрание срещу енергийната мафия. Докато трае тази процедура трябвало да бъдат спрени и всички съдебни производства на отоплителните дружество срещу гражданите.

Протестиращите имаха три искания: Индивидуални договори: ясни и разбрани сметки и отпадане на такса сградна инсталация. Те напомниха, че Румъния е имала този проблем преди няколко години, но го е решила с помощта на ЕК.

На митинга дойде и Янко Петров един от организаторите на февруарските протести от 2013 г. срещу завишените сметки за ток, които доведоха до оставката на кабинет "Борисов" 1. Той каза, че „Топлофикация“ е един динозавър, който да трябва да се съобрази с европейското право, а не да налагат безправие.

Пред бившия партиен дом се появи и независимият депутат Велизар Енчев. Той взе микрофона и е каза, че със 100 души нещата не могат да се оправят. Енчев поиска обединение на протестиращите срещи софийска вода, цената на градския транспорт и Топлофикация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама