Започва Походът на книгата в регионалната библиотека в Добрич

16:03, 30 мар 16 / Култура 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За единадесети пореден път – от 2 до 23 април, регионална библиотека „Дора Габе” ще се включи в националната кампания Маратон на четенето  и инициативата Походът на книгата, инициирани от Българска библиотечно-информационна асоциация и Асоциация „Българска книга“. В дните между 2 и 23 април, библиотеката организира истински празник за четящите хора, изпълнен  с литературни четения, премиери, изложби, презентации, информационни дни. Целта на кампанията е да утвърдим отново библиотеките като значимо място за четене, общуване и срещи на общността. Кулминацията на кампанията ще бъде на 22 април, когато ще се проведе Маратон на четенето, посветен на Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.

По повод 2 април - Международния ден на детската книга, на 1 април /петък/ 2016 г. от 14.30 ч. в интерактивния кабинет на регионална библиотека „Дора Габе” ще се проведе Празник на книгата под наслов „С приказките на Ханс Кристиан Андерсен”, с ученици от 3а клас на СОУ „П.Р.Славейков”. Презентация за живота и творчеството на разказвача на приказки Андерсен ще провокира интереса на децата, които също ще се включат в представянето. Витрина с библиотечни документи с приказките на Андерсен ще разкрие пред малчуганите богатия фонд на сектор Работа с деца. Като част от празника, на третокласниците ще бъде прожектиран филма „Гърло в бутилка” по едноименната приказка на Х.К.Андерсен.

На 5 април /вторник/, от 17.30 ч. в библиотеката ще се състои представяне на сборниците „Ловешкият покрит мост на архитект Стефан Олеков” и „Моралният подвиг на поп Кръстю“. Съставител на сборниците е Васил Колев от издателство „Чернат“, а редактор Георги Мишев. Книгата „Ловешкият покрит мост на архитект Стефан Олеков” е посветена на 85-годишнината от построяването на Покрития мост в град Ловеч, и разказва вълнуващата история на емблематичния за града мост. Литературната среща включва и представяне на публицистичния сборник „Моралният подвиг на поп Кръстю“, определена от нейния редактор Георги Мишев като своеобразен „требник" от мнения, становища, позиции на свещеник Кръстю Никифоров. Това е седма книга на Издателство „Чернат", с която се опитва да разпръсне „черната легенда" на клеветата около името на поп Кръстю.

На 8 април /петък/, от 17.00 ч. предстои премиера на книгата на Екатерина Митева „Царят на Тракия” – книга първа от трилогията. В мистерията на "Царят на Тракия" ще ни въведе варненската писателка Ели Георгиева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама