Рецидивистът Байрам Караджа в Бургаския апелативен съд: Моля делото ми да се гледа без да бъда задържан

15:47, 30 мар 16 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Моля съда да ми наложи по-лека мярка и делото да се гледа без да бъда задържан“. Това бяха думите на рецидивиста Байрам Караджа в съдебната зала. Днес Бургаският апелативен съд разгледа жалбата на турския гражданин, който е привлечен като обвиняем за контрабанда на боеприпаси за огнестрелно оръжие. Караджа обжалва определение на Окръжния съд в града от 23 март, с което му е наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

В съдебната зала упълномощеният адвокат на Байрам Караджа Соня Атанасова представи документ, който е за притежание на оръжие, собственост на лицето Тамер Шенер.

Според държавното обвинение жалбата на Байрам Караджа е неоснователна, тъй като той е извършил тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда от 3 до 10 г. лишаване от свобода и глоба от 20 000  до 100 000 лв. Прокурорът изтъкна, че съществува опасност обвиняемият да се укрие и да извърши ново престъпление. Факт е, че той е извършил деянието, след като от 2015 година  има постановена  условна присъда с 3 години изпитателен срок, а именно, че  е шофирал автомобил с концентрация на алкохол над 1.2 промила в кръвта на територията на България.

Прокурорът посочи още, че представеният документ за собственост на оръжие е ирелевантно доказателство, тъй като е издаден на друго лице в Турция. Не става ясно също така дали самото оръжие е газово или огнестрелно. Факт е и това, че самият Караджа няма разрешение за притежание на оръжие в рамките на Република България. И още нещо – за три години той е преминавал границата на страната 42 пъти и би трябвало да е научил какво не може да се пренася през нея.

Адвокат Соня Атанасова каза, че събраните до момента доказателства са необосновани. Няма достатъчно събрани такива, които да уличат обвиняемия в извършеното престъпление. Според Атанасова, не може да се направи обоснован извод, че има вероятност клиентът й  да се укрие или пък да извърши други деяние, поради което счита, че трябва да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, като „подписка“ или „парична гаранция“.

Бургаският апелативен съд не уважи жалбата на обвиняемия Байрам Караджа и го остави в ареста.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама