Пловдивчани дават средно по 10 лева за цвете, търсят лавандула (снимки)

14:38, 30 мар 16 25 535 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивчани отделят средно по 10 лева, за да си купят цветя, категорични са търговците, участващи в изложението "Цветна пролет". "Хората гледат големите, но накрая си купуват малки цветове. Въздишат по тропическото растение бугенвилия, което струва 45 лева, но си взимат за вкъщи антириниум за 2.50 лв., познат още и като "кученце", разказва Жан Джедиди. 

Най-голям интерес в първите часове след откриване на цветния базар предизвикват всички цъфтящи растения. Най-много обаче очароват лавандулата, розите, петуниите и гардениите.

"Лавандулите, които се предлагат, са външни и вътрешни. Едните са декоративни, но миришат по-малко, другите са със силен аромат и стават големи туфи. Садят се лесно, виреят на пряка и на непряка слънчева светлина. Поливат се когато клюмнат, не е препоръчително да се подкастрят", съветват специалистите.

"Купих си маргаритка за 4.50 лв. Ще си я гледам на прозореца, защото терасата ми не е голяма. Искам да си купя и орхидеи, но са скъпички. 20 лева няма как да отделя за тях", казва пловдивчанката Петрана Стойчева. 

"Взех си много цветя, чантите ми са пълни. Любителка съм на цветята и събирах пари миналия месец, защото знаех, че ще има "Цветна пролет". Общо похарчих 62 лева. Останах само с 1 лев за билетче за автобуса", разказва щастливата и усмихната Мила Ангелова.

Любителите на цветята купуват масово и подправки като розмарин, мащерка, босилек, риган. За тях не се изискват специални грижи. Цените им са от 3 до 10 лева.

Розите са традиционно търсени на цветните изложения. "Най-желани са тези с няколко цветове, ароматните и минибордюрните. Купуват се и чаен хибрид, влачещи, щамови, каскадни сортове. Но най-важното е хората, които си взимат рози да са сигурни, че това, което е на етикета, отговаря на реалния цвят", уточнява Мартин Иванов. Той гарантира за качеството на розите, които са произведени в разсадник в село Батак, Павликенско.

Най-евтините рози са 6 лева, има и дръвчета за 45 лева. "Зависи колко ги обичат, има хора, които си купуват и само дръвчета", допълва Иванов.

Мъжете най-често си тръгват от изложението с овошки. Има много видове - както традиционно български, така и екзотични сортове. "От тези, които не са често разпространени, се купува кестен за ядене, който струва 10 лева. Бадемът е 5 лева. Започна много да върви и годжи берито. Кивито вече не е толкова интересно. Винаги давам съвети как да се засее, как да се подреже, как да се гледа", твърди Стоян Илийчевски.

Въпреки слънчевото време и красивите цветя, които се предлагат, има и много разочаровани посетители. Те се категорични, че в сравнение с минали години изложението е много слабо, а растенията са скъпи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама