Млада лекарка от Добрич използва нов метод за лечение на Болестта на викингите

15:26, 12 мар 16 25 6880 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Младата лекарка от Добрич Биляна Божанина е  специалист-ортопед травматолог. Специализирала е ортопедия общо пет години в Окръжна болница „ Св.Анна”, веднага, след  завършването на Медицинския университет във Варна. Работи в медицински център „Санита” във Варна.

 Д-р Божанина е второ поколение лекар. На въпроса защо е решила да се занимава с медицина обяснява „Защото реших, че ще бъда добра в това ”. И това не е случайно, защото иска във всичко, което прави, да е добра. Избрала ортопедия, тъй като смята ,че най-много пасва на уменията й.

Казва, че е много трудно да си млад лекар в България. „Не зная дали има по-трудно от това. В другите университети студентът има възможност да работи по малко, да ходи на стаж, да се внедри в  колектив, в бъдещата работа. При нас това не е възможно, защото лекциите са до вечерта, така че няма как да работиш, докато следваш. Когато започнеш специализация, отново нямаш заплата. Работиш пет години само, за да учиш, да добиваш знания, умения. Едва когато изтече това време – минимум 11 години, ти започваш живота си. Не зная друга професия, която да отнема толкова време и такъв ресурс. ”Тя просто е много скъпо хоби”, споделя младата жена. Работата й носи вътрешна удовлетвореност, особено, когато помага и прави нещо, което не всеки умее.

Защото тя прави това. Прилага нов метод за лечение на една изключително позната, но не добре разбрана болест. Дюпюитренова контрактура или Болест на викингите, е ортопедично заболяване. То засяга ръцете, причинява задебеляване и уплътняване на кожата и подкожната тъкан, води до прогресивно и трайно свито положение на пръстите на ръцете.

Причината за болестта е неизвестна. Съществува теория за генетичен произход от скандинавските страни. Открива се в Дания, Белгия, Исландия в най-голям процент. Често остава неразпознато дълго време преди за причини значителни трудности на пациентите. Засегнати са предимно мъжете в трудоспособна възраст– на 40-50-години, като с увеличаване на възрастта се среща все по-често. Приема се , че съществува определена връзка с други заболявания- диабет, епилепсия, както и множество външни фактори- тютютнопушене, травма и вибрации и др.

Изразява се най- често с образуването на малки възелчета в областта на дланта, обикновено около 4-ти и 5- ти пръст, постепено кожата се уплътнява, образуват се кожни бразди и вгъвания, оформя се плътна възловидна тъкан като сухожилие, която придърпва пръстите в принудително свито положение.

Въпреки огромния брой проучвания и събраната научна информация, касаеща тази особена „ Болест на викингите” все още има доста неизвестни.

Всеки личен лекар я познава. Често обаче, когато пациентът разбере, че става въпрос за оперативно лечение, е склонен да отлага във времето и да свиква със затрудненията, които има, до момента, в който операцията стане наложителна. Когато мине време, лечението става много по-трудно, обяснява д-р Божанина. Това заболяване пречи на социалните контакти, защото при здрависване не можеш да си изпънеш пръстите нормално. Пречи на ежедневни дейности – при миене на лицето, болните си бъркат в очите. Не могат да си приберат ръцете в джоб, в ръкавица. Имат затруднения във всяка една дейност. „Едва, когато ръката се увреди, човек забелязва, колко много дейности върши с нея и колко му е нужна тя”, споделя д-р Божанина.

Перкутанният миниинвазивен метод /през кожата/ на лечение е познат много отдавна. Измислен е от френски ревматолог, но проблемът при него е, че много често болестта се появява отново- рецидивира. А, проблемът при лечението на  Дюпюитренова контрактура са точно рецидивите, посочва д-р Божанина. Колкото по-инвазивен е методът на лечение и с по- дълго възтановяване, толкова по-малък е рецидивът, съответно по-миниинвазивен подход е по-рисков.

„Това, което предлагаме, е метод, който практикуват колеги в няколко центъра в Ротердам, Париж и Маями. Използваме мастна тъкан, която след освобождаване на пръста по класическия миниинвазивен достъп, се слага в дланта, за да предотврати рецидивите”, обясни лекарката. Лечението се състои в корекция на деформацията на пръстите и възтановяване функцията на ръката. Чрез миниинвазивна техника на лечение пациентите бързо и пълноценно възвръщат своята трудоспособност за период от няколко дни. Мастната тъкан е собствена тъкан, която се взема от пациента по време на процерурата. Този метод се прилага от няколко години.Манипулацията се извършва по клинична пътека. По думите на ортопеда, дори и болеста да се развие отново, методът може да се повтори без усложнения.

Д-р Биляна Божанина има намерение да организира профилактични прегледи с цел проследяване на пациенти със заболяването в региона, както и лечение, ако желаят. Прегледите ще са безплатни. Няма нужда от направление от лекар. Ще се проведат през март и април сряда и петък от 10 до 12 ч., с предварително записване на посочените телефони - 052/571 818 и 052/571 820.    

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама