Проф. Васил Тодоров: Ранното откриване на бъбречно увреждане дава по-големи шансове за лечение

15:47, 09 мар 16 25 1478 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Ранното откриване на бъбречно увреждане е изключително важно. То дава възможност за навременна помощ, чрез която може да се избегне или отсрочи с години започването на диализно лечение. Лекарите, пациентите и здравните власти трябва да бъдат обединени в дейността си за ранното диагностициране и лечение на бъбречните болести“. Това каза на среща с журналисти професор Васил Тодоров, началник на клиниката по нефрология и диализа към УМБАЛ – Плевен.

Професорът беше категоричен, че хората трябва да обръщат внимание и на малките симптоми, а не да чакат бъбречните болести да достигнат напреднал стадий.

„На какво трябва да се обръща внимание по отношение бъбречните заболявания. Не всяка болка в кръста да се приеме за дископатия и съответстващата неврологична симптоматика, а да се сещаме, че има и бъбреци. Оттоци, промяна в цвета на урината – главно към червено, хора с повишено артериално налягане и захарен диабет. Ето симптоми и контингенти, при които вниманието трябва да е по-голямо. Да не се подценяват оплакванията, колкото и малки да са, а да се търси помощ“, каза още професорът.

Д-р Бисер Борисов, асистент в клиниката но нефрология и диализа допълни, че по-голямата част от бъбречните заболявания протичат без никакви симптоми. Затова рисковите групи пациенти трябва да преминават профилактичен преглед поне веднъж на 2 години:

„Рисковите групи са хората с вродени аномалии в отделителната система, с известни заболявания установени през детството, с преживени операции довели до отстраняване на единия бъбрек, хора с наднормено тегло, захарен диабет и с артериална хипертония, възрастните. Тази част от популацията, която струва ми се е все повече, трябва да бъдат обследвани през период от поне две години, с оглед ранно установяване на бъбречна недостатъчност или данни за влошена бъбречна функция“, коментира д-р Борисов.

Той уточни, че ранното диагностициране на бъбречна недостатъчност не дава 100% гаранция за излекуване, но осигурява възможност за подпомагане възстановителните сили на организма и съхраняване качеството на живот за по – дълго време.

„Всяка една болест води пациента при доктора най-често тогава, когато се влоши качеството на живот. Всъщност по-важно е да увеличим не само продължителността на живот, но и качеството. Това може да бъде направено успешно, ако хроничните бъбречни заболявания се установят в по-ранен стадий. А установяването им в такъв стадий става единствено и само чрез изследване“, заключи медикът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама