Цачева спря инициативата на “Правосъдие за всеки”

20:14, 29 фев 16 / Политика 25 693 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е върнала на Комисията по правни въпроси като недопустима подписката на гражданската инициатива “Правосъдие за всеки”, в която се съдържат седемте предложения за радикална съдебна реформа. Това пише в-к “Сега”, като цитира председателят на комисията Данаил Кирилов.

Според Цачева, казва той, депутатите няма как да разгледат подписката, защото тя няма силата на референдум. Единственото, което може да се направи, е да се изготви доклад, който да се предостави на депутатите. Което пък означава, че те няма да могат да гласуват и приемат предложенията.

Преди две седмици подписката на гражданите бе разгледана на заседание на правната комисия. От "Правосъдие за всеки" настояваха инициативата им да бъде приета като законопроект за промени на конституцията, но предложението бе отхвърлено.

На въпрос на "Сега" защо не използват президента за прокарване на инициативата им за поправки на основния закон от "Правосъдие за всеки" обясниха, че са се срещнали с него още в началото на декември. Тогава президентът одобрил идеите и ги посъветвал да опитат първо през парламента, а ако не стане, той "ще направи каквото трябва".

Седемте идеи на "Правосъдие за всеки" вижте ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама