Украйна поиска екстрадация на един от биячите на Околовръстното

17:47, 29 фев 16 / Политика 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Украйна е изпратила официална молба до България за екстрадицията на 46-годишния Георги Близнаков. Той е в ареста по обвинение, че е участвал в побоя на 30-годишния Васко Наумов и съпругата му Мария на столичното Околовръстно шосе миналата сряда. Това съобщи пред БНР Антон Герашченко, съветник на украинския вътрешен министър Арсен Аваков, уточнявайки, че искането е изпратено на посолството на Украйна в България. Близнаков се издирва "като лице, което незаконно е преминавало границата на Украйна, участвало е в незаконни въоръжени формирования и е воювало срещу Украйна".

"Ако се докаже, че непосредствено е участвал в убийства и мъчения на наши граждани, то той може да бъде осъден на лишаване от свобода", добави още съветникът на украинския вътрешен министър. В министерството на външните работи нямаха информация за започване на процедура по екстрадация. От там уточниха за София Topnovini.bg, че за да бъде екстрадиран Близнаков трябва да има решение и на българския съд. Към 14 ч. в посолството на Украйна в София също нямаха информация за официално искане за екстрадация.

Информацията за „бойните подвизи“ на бияча тръгна от сайта на украинската неправителствена организация „Миротворец", която се занимава с търсене на информация за наемници и участници в сепаратистките армии. В него са поместени множество снимки на българина, позиращ в зелена униформа с автомат "Калашников" и други бойци от Донецка народна република. От профила на Георги Близнаков става ясно, че той е бил в спецотряда "Тайфун" и се предполага, че е участвал в убийства на украински граждани и мъчения на служещи във въоръжените сили на страната. Като наемник е описан и българинът Красимир Дечев от Велико Търново. Той се е бил в 1-а Славянска бригада на ДНР. От разговори в мрежите с друг боец - Муслим Абумислимов, става ясно, че в началото на годината Дечев е планирал да се прибере в България. Дечев е имал регистрирана в Лондон фирма Dechev LTD.

Като участник в масови акции в подкрепа на Донецката и Луганската народни републики е описан софиянецът Дмитрий Петков. Живеещият в Бургас Иван Янчоглов е посочен като сподвижник на бойците от ДНР и ЛНР и антиукраински пропагандатор. Приложени са снимки на двамата от протести в София. Списъкът с българските врагове на Украйна се допълва от депутатката от Атака Магдалена Ташева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама