Майката на самоубилия се съдия говори за натиск в градския съд, от там отричат

17:46, 29 фев 16 25 597 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Преди да сложи край на живота си съдия Цветан Ценов се е срещал с председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов и е поискал да се върне в районния съд. Това му е било разрешено, но съдията е бил заплашен от председателя на съда, че никога повече няма да се развие кариерно след преместването. Затова разказа Маша Стоянова, майка на съдия Ценов, в интервю за „Канал 3“.

"В три заседания се яви свръх усилията си. И накрая вече отива и казва, че иска да се върне обратно в районния съд. И той какво му е казал: „Ти ще се върнеш, ти си първият, който ще се върнеш. Няма да четеш за конкурс! Никога няма да видиш по-нататък кариерно израстване. И да ги спечелиш – никога няма да има кариерно израстване”

Стоянова казва още, че след назначението си в търговското отделение на СГС Ценов изпада в депресия и започва да взима лекарства.

"Още първата или втората седмица те му пуснаха дела. Той от тия дела нищо не разбира. Той така се уплаши, изпадна в депресия, започна да взима лекарства и  му казва (бел. ред. на Калоян Топалов): „Аз взимам лекарства, не мога.” И той му казал: „Аз от 4 години съм в депресия, пък нищо...", разказва майката на съдия Ценов.

Маша Стоянова отправи апел към ръководителите на съдилища да обръщат повече внимание на служителите си, а не да се опитват да ги „изцедят“. По думите й в момента имало „14 свободни бройки в съда, не назначават хора".  

Междувременно в отговор на интервюто с майката на съдия Ценов беше изпратена позиция на Софийски градски съд. Съда отрича да е бил оказван натиск на съдия Цветан Ценов. От там оборват твърдението, че съдията не е бил подготвен за търговски дела, тъй като е преминал отлично конкурсите както за Гражданска, така и за Търговска колегия.

София Topnovini.bg публикува позицията на СГС без редакторска намеса:

Във връзка с журналистически въпроси след интервю на майката на съдия Цветан Ценов, уточняваме следното:

Съдия Цветан Ценов никога не е бил притискан, нито да остане в Софийски градски съд, нито да се върне в СРС. Решението му е било изцяло личен избор, с който ръководството на СГС се е съобразило. Съдия Цветан Ценов бе командирован в СГС, тъй като е отговарял на всички критерии, бил е поред в списъка за командироване и се е представил отлично на последните конкурси за повишение, както за Гражданска, така и за Търговска колегия. Преди да започне работа в СГС е попитан дали иска да бъде командирован и дали би работил в Търговско отделение и то на конкретния състав, който е бил единственият свободен към момента в отделението. Именно при тези условия съдия Ценов се е съгласил на командироване.

По инициатива на ръководството на Търговско отделение на 28 януари 2016 година е свикано общо събрание на Търговско отделение, на което е взето решение, съдия Ценов да бъде спрян от разпределение и да не получава нови дела за срок от 6 месеца. Причините са постъпили по делото за несъстоятелността на ЦСКА възражения, които той е трябвало да разгледа в открито заседание. За периода от около един месец, в който съдия Ценов е участвал в разпределението на дела, той е получил приблизително равен брой дела като останалите съдии в отделението. Ръководството на СГС и колегите му  са положили всички усилия, за да го окуражат и да му помогнат да се справи с промяната на материята, но въпреки това съдия Ценов сам е поискал да се върне в СРС.  

Председателят на съда Калоян Топалов още след инцидента коментира, че се надява прокуратурата да излезе с официално становище от проверката по случая” . В момента тече разследване за смъртта на съдия Цветан Ценов. Тялото на 39-годишния магистрат бе открито преди седмица до блок 515 в кв. „Връбница”. По първоначални данни съдията е скочил от междуетажна площадка. Проверява се и версията за подпомагане или склоняване към самоубийство.

Според Българската съдийска асоциация причината за трагичния случай със съдия Ценов е „белязването и дамгосването на магистратите като корумпирани, като некадърни, като престъпници, като злодеи". Те призовахоа това да се промени и да се спре с обществения, медиен и политически натиск върху магистратите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама