Книга и видео, събрали личните истории на спасените евреи, представят в Русе

17:06, 29 фев 16 / Култура 25 594 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Научният сборник "Страдание и спасение. Паметта на еврейските общности в Русе, Шумен и Варна" представят днес в Регионалния исторически музей в Русе.

Изданието бе представено по-рано днес пред журналисти от неговия съставител и редактор директорът на русенския музей проф. д-р Николай Ненов, както и ръководителите и основни двигатели на проекта Цвета Ненова от "Европейски пространства 21" и Димитър Липовански.

Отбелязано бе, че в сборника са включени и авторски текстове на Татяна Щерева, Регионален исторически музей Варна и гл. ас. Бета Хараланова, Регионален исторически музей Шумен.

Той съдържа устни разкази на еврейските общности за самите тях и живота им в Русе, Шумен и Варна. Разказите са резултат от теренно проучване, проведено през пролетта на 2015 г. То отразява не само състоянието на градските общности на евреите в Русе, Шумен и Варна, но осветлява паметта за тях, описва хора и събития, отнасящи се и за онази част от българските евреи, които днес живеят в държавата Израел. Тридесет наши сънародници чрез своите разкази и спомени изграждат впечатляващ териториален обхват на проучването, който в действителност покрива картата на страната.

"Тези хора отвориха на практика своите домове, сърца и семейни албуми пред нас", сподели Ненова.

Онлайн изданието е публикувано на www.pametta.com.

Сборникът е част от проект "СТРАДАНИЕ И СПАСЕНИЕ. Паметта за еврейските общности – гарант срещу омразата в обществото" на сдружение "Европейски пространства 21", финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. Целта на проекта е да допринесе за ограничаване на расизма, ксенофобията и словото на омразата чрез съхраняване на местната културна памет и въвличане на млади хора.

В рамките на проекта са записани и на видео 30-те уникални интервюта. Създадена е и мобилна излжба, за която вече има уговорени гостувания в Кюстендил на 8 март, а след това и в Нов български университет в София. Проф. Ненов и Цвета Ненова предстои да се включат и в научна конференция в Лийдс от 11 до 13 март с доклад по темата.

Създадена е и "Забавна книжка с диск", която да помогне за образоването на децата за тази част от българската история. В тази връзка се е оказало, че всъщност художникът на това издание - Матей Деведжиев е правнук на един от депутатите подкрепили декларацията за спасяване на българските евреи.

Сдружение „Европейски пространства 21“ е базирано в Русе. Работи от 1999 г. Фокусира се върху дейности, свързани с хора, общество, медии и арт. Реализира проекти за съхраняване и популяризиране на местната памет. Сдружението е регистрирано да извършва дейност в обществена полза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама