Търсят 2.5 млн. лв. за Чинията на Бузлуджа

16:42, 29 фев 16 25 616 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 2.5 млн. лв. ще струва реализацията на проект за превръщането на паметника на Бузлуджа, известен като Чинията, в монумент на националната историческа памет, съобщи в Стара Загора, авторката му арх. Дора Иванова.

Две обиколки на монумента - хоризонтална и вертикална, ще предлагат своеобразното пътуване във времето назад, обясни 25-годишната архитектка, която е защитила дипломната си работа в Германия с проекта.

Подпомагана от чужденци тя е започнала да събира средства за реализацията. Смята, че проектът може да се финансира и по европейски програми.

Фотографска изложба „Бузлуджа - паметта на времето" се открива днес в Регионална библиотека "Захари Княжески". Изложбата е част от проекта  "Бузлуджа - паметта на времето", който е получил специалната награда на Камарата на архитектите в България.

Дора Иванова се надява, че заинтересовани организации и общини ще приемат присърце проекта й и България ще може да съхрани за времето един от най-ценните си паметници, признат в света и намерил място в престижната световна класация на германското предаване "Галилео" на 33-те най-красиви изоставени места в света.

Младият архитект предлага преустройство на съществуващата сграда с възможно най-малка, но достатъчна архитектурна и функционална намеса, за я превърне в монумент, разказващ историята на България от Античността до наши дни.

Концертна зала за 400 места със седалки, на които да бъдат изписани имената на заслужили за историята българи и с възможност да се дописват нови във времето напред, предлага авторът на архитектурния проект.

Панорамен асансьор и стъклена платформа, отвеждаща до открита панорамна тераса с гледка към съвременна България, са част от предложенията.

Разработването на проект за съхраняването на паметника на Бузлуджа е дипломната работа в Техническия университет в Берлин на арх. Дора Иванова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама