Горива менте затвориха варненски бензиностанции

19:18, 28 фев 16 25 818 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бензиностанции във Варна и в други градове на страната са запечатани заради продажба на некачествено гориво. До момента са спрени от разпространение 29 хиляди литра след проверки в няколко областни града, съобщават от пресцентъра на МВР. Установени са устройства, за които се предполага, че се използват за манипулиране на данните, подавани към НАП.

Специализираната операция се провежда на територията на 16 областни града - Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Плевен, Враца, Монтана, Стара Загора, Габрово, Сливен, Добрич, Разград, Пазарджик, Хасково, Перник и София.

Най-често констатираните нарушения са свързани с установена разлика в касовата наличност, неработещ нивомер и електронна система фискална памет, за която се предполага, че се използва за манипулиране на данните, подавани към НАП.

От извършените до момента лабораторни анализи на взетите проби за качеството на продаваните горива в проверяваните обекти са установени бензиностанции в градовете Варна, Бургас, София и Плевен, които продават некачествено гориво.

Продължава анализът на останалите взети проби. Обектите, в които са направени тези констатации, са запечатани и дейността им е преустановена. Предприети са действия по изтегляне на некачественото гориво от търговската мрежа. До момента общо са спрени от разпространение 17 000 литра, от които 8300 л гориво за дизелови двигатели и 8700 л бензин. Други два обекта са затворени поради липса на Декларация за съответствие и проследимост.

Действията, които продължават и в момента, са започнали на 26 февруари и се реализират в изпълнение на приоритетите на Междуведомствения център в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност“ за пресичане на престъпни практики, използвани от търговците при разпространението и търговията с течни горива (избягване плащането на ДДС и продажбата на гориво, което не отговаря на утвърдените стандарти).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама