Родители се борят за 9600 места в столичните детски градини с актуализиран списък на чакащите

18:09, 28 фев 16 25 731 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Родителите вече могат да кандидатстват за около 9600 места в столичните детски градини за първа група и за яслените групи. Бройката на местата е увеличена с около 900 повече спрямо миналата година, показа проверка на София Topnovini.bg.

Тази година списъкът на чакащите беше актуализиран за първи път от въвеждането на електронната система за кандидатстване през 2008 година. Най-голям недостиг на места в детските градини има в район „Красно село”, макар че именно там Столична община е построила най-много забавачки през последните години. Други квартали, в които има недостиг са "Младост", "Люлин" и "Триадица".

Причината, поради която се налага актуализацията на списъците с чакащите, е всеки родител да направи нова кандидатура за детето си и по този начин да се избегне деца на родители, които вече не живеят в София, да стоят като чакащи в системата.

Състезанието в електронната система на Столичната община е за малчуганите, които са родени през 2013, 2014 и 2015 година. За София Topnovini.bg от общината уточниха, че родителите могат да подават документи до началото на месец май. След това системата ще се затвори, за да се извърши първото класиране на децата, които ще тръгнат на градина от есента. От Столична община напомниха още, че времето на създаване на кандидатури не оказва влияние при класирането на децата.

Свободните места за прием от септември 2016 година вече са публикувани на страниците на детските заведения. Информацията за местата е достъпна от меню „Свободни места” - по възрастови групи, райони и детски заведения.

Списъците с чакащите деца за първо класиране с прием от септември се разделят на чакащи по социални критерии и чакащи по общи критерии. С предимство по социални критерии могат да бъдат класирани не повече от 40% деца от общия брой свободни места.

Допълнителни свободни места при разширяване на детските заведения или строеж на нови ще бъдат обявявани след приключване на довършителните работи. При строеж на нови градини или разширения към съществуващи, родителите на всички деца, кандидатстващи в същия административен район, ще бъдат уведомявани своевременно.

Няма промяна в правилата за прием. Родителите, които са с постоянен адрес в София ще получат 3 точки, а кандидатите, които живеят и работят в столицата, но са с настоящ адрес, ще получават по 2 точки. През новата учебна година на градина ще тръгнат над 48 000 деца, но се очаква около 6000 да останат без място.

Повече за правилата за прием в детските градини в столицата може да прочетете тук. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама