Спирането на обществени поръчки е кризисен ПР, смята Христо Иванов

17:19, 28 фев 16 / Политика 25 862 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Самата изпълнителна власт не дава ясна мотивация са тези свои действия. Аз не мога да видя в тези действие нещо повече от кризисен ПР. Така бившият правосъден министър Христо Иванов коментира прекратяването на десетки обществени поръчки от премиера Бойко Борисов в ефира на БНР.

По думите му до спирането на поръчките се стигнало след като в Брюксел е била „казана реалността, че България и Румъния най-вероятно ще бъдат разделени по механизма за мониторинг“.

„Нямам особено съмнение, че това е причината за действията на изпълнителната власт“, обясни още бившият правосъден министър.

Христо Иванов обясни още, че, за да догоним или поне да скъсим дистанцията между България и Румъния, фокусът трябва да бъде върху борбата с корупцията във високите етажи на властта.

„Нашият проблем като страна е липсата на конкретни резултати от борбата с корупцията по високите етажи на властта. Не е въпросът да се спират обществени поръчки“, каза още той.

Иванов коментира и съдебната реформа, като посочи, че през последните 15 месеца България е получила „пълна анамнеза за порочните връзки между политическите сили и лобитата в съдебната власт". За пример той даде скандала в Софийски градски съд и последвалата го афера „Яневагейт“.

„Личи си и в думите на следовател Атанасов, които в своята съвкупност показаха цялата тази гангрена на порочен модел, на влияния на зависимости, как те се използват, за да се влияе както на резултатите от конкретни разследвания и дела, така и на законодателния процес", каза още Иванов.

Бившият министър на правосъдието отбеляза, че Висшия съдебен съвет "традиционно е онази трансмисия за търгуване на влияние между конкретните дела и политическата система". Той за пореден път изрази мнение, че главният прокурор функционира все повече като един гарант за това, че никой, който играе по правилата на играта, няма да бъде „опраскан“.

"Ролята на съдебната система е на онова място, от което трябва да започнем да чистим. Когато фокусираме вниманието върху съдебната реформа, то не е, защото всичко е започнало от там, почнало е от съвсем други обществени системи, но оздравяването трябва да започне от там. И ако ние ще се надяваме като общество да се избавим, това е нашето спасение", каза още Христо Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама