Хора със зрителни увреждания от Добрич майсторят уникални мартеници, за да издържат клуба си

14:00, 28 фев 16 25 739 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сдружението, обединяващо хора със зрителни увреждания от Добрич „хобиСклуб”, и тази година се включи в базара за мартенички с ръчно изработени уникални творби. 20 членове на организацията  участват в  изработването и продажбата им. Всички работят с желание и любов, давайки най-доброто от себе си, споделя председателят Иван Тодоров.  

„Нямаме субсидия нито от Общината, нито от държавата. Затова разчитаме за издръжка на дейността на сдружението на членски внос и на продажбата на мартеници”, обясни той.

Тази година са изработили 900 червено-бели украшения. Започнали са да ги майсторят още от януари. Повече от месец десет души активно работят всеки ден по няколко часа с червените и бели конци. Не могат повече от 3-4 часа на ден, защото ги заболяват очите, а всички имат зрителни увреждания – кой повече, кой по-малко. В изработването на мартениците участват десетина жени от сдружението. Включват се и незрящи. Иван Тодоров и Светла Стоева помагат като държат чилетата прежда, от които другите майсторят пискюлите. Развитата им сетивност им позволява и да поставят готовите мартеници в пликчетата, за да са вече в готов търговски вид. Плетачката Магда Благоева изработва орнаментите, които са нужни за направата на мартениците. Те им придават уникалност, а носиите на Пижо и Пенда са много близки до оригиналните.  Казват, че за един ден е трудно да се изработи цяла такава мартеница. Всеки е донесъл от къщи каквото има, за да се получат носиите. Наясно са, че себестойността на мартениците е много по-голямо от цената, която са им поставили. Важното обаче, че това, което правят, им доставя удоволствие. А, най-удовлетворяваща е радостта в очите на децата и жените, които ги купуват.

Магда е и инициаторът  тази година да започнат да правят нов модел мартеници от вълна. Разказва, че е видяла такава и много я харесала. Решила да опитат и те. Резултатът се оказал по-добър от оригинала. Сега мартениците им от вълна са едни от най-харесваните. Правят още мартеници за ръка, за окачване, големи пискюли, Пижо и Пенда.

Община Добрич е предоставила възможност „хобиСклуб” безвъзмездно да участва в мартенския базар. Нямат стилаж, какъвто се изисква да имат останалите участници в базара. Затова и те са позиционирани на друго място – срещу ресторант „Централ”. Мартениците са поставени на статива, на който Иван Тодоров рисувал преди да загуби зрението си. „Това е моето участие в инициативата”, споделя Тодоров. Но, другите допълват, че той има и основната роля за организацията и реализацията на мартениците.

Марин Николов е един от доброволците, ангажирани с продажбата на красивите артикули. Споделя, че хората харесват техните мартеници, защото знаят, че са ръчна изработка, не са китайски и са за добра кауза. Най-много се търсят мартениците, тип гривна, както за жени, така и за мъже, допълва Марин.

В изработването на червено-белите красоти са се включили Нели Катранджиева, Пенка Найденова, Вича Стоянова, Радка Великова, Стоянка Дякова, Магда Благоева, Николинка Вичева, Радка Стефанова, Димитричка Дамаскинова, Стоянка Николова, Радка Иванова. За тяхната реализация се грижат Веско Михайлов, Радка Великова, Илия Найденов, Климентина Станева, Коста Димитров, Марин Николов, Димитър Апостолов, Нели Катранджиева, Мария Велинова, Михаил Панчев, Гинка Андонова.

Разчитат от продажбата на мартенички да осигурят приход от около 500 лева за касата на сдружението. Още толкова от членски внос. Рядко могат да се радват на спонсори, които им помагат с еднократни дарения от по 100-150 лева. Но, сами са избрали клубът им да бъде регистрирана като неправителствена организация.

Иван Тодоров апелира горещо към гражданите на Добрич да закупят от красивите мартенички. Някои от моделите са със символични цени. Той споделя, че средствата от изделията ще се насочат изцяло за издръжка на сдружението. Разбира се, някои от мартеничките ще се дарят на приятели на организацията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама