България се прости с Йордан Соколов (снимки)

13:58, 28 фев 16 / Политика 25 884 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бивши и настоящи политици, както и десетки граждани изпратиха в последния му път Йордан Соколов, председател на 38-то Народно събрание и бивш министър на вътрешните работи. Поклонението пред тленните му останки се състоя в зала „Света София” в сградата на бившия Партиен дом. Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов не дойдоха на поклонението.

Председателят на 43-то Народно събрание Цецка Цачева обяви, че ни напусна значителен юрист и държавник.

„Той съизмерва труда си с онези, които наричаме строители на съвременна България. Той има заслужено място във фокуса на общественото внимание“, заяви Цачева.



Снимка: Topnovini.bg

"Начело с г-н Соколов България взе най-важните решения, които очертаха единодействие и евроатлантически път. Реалното законодателство, което беше прието под неговото ръководство доведе до това, че от изоставаща страна, България застана на второ място от страни кандидати за членство в ЕС“, сподели на свой ред Екатерина Михайлова и допълни, че Соколов е имал съществен принос страната ни да получи покана за равноправно членство Европейския съюз.

Пред София Topnovini.bg. председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов каза за Йордан Соколов, че той е бил един убеден демократ и изключително почтен човек, който е оставил незабравима диря в нашия обществен живот от 1989 г. насам.

„Най-важното, което трябва да запомним от него е начинът, по който той проведе много съществена реформа в българското законодателство. Не без значение е това, че той допринесе за ориентирането на България към евроатлантическите ценности“, добави Иванов.



Иван Иванов, снимка: Topnovini.bg

Петър Стоянов, президент от 1997 до 2001 г., заяви, че в българската политика Йордан Соколов ще остане със своето достолепие.

„Освен че беше голям професионалист, много интелигентен, подготвен и фин човек, достолепността беше качеството, което го отличаваше от останалите участници в политиката“, каза Стоянов.



Петър Стоянов, снимка: Topnovini.bg

„Ще запомня Йордан Соколов с приятелството, добрината и с почтеността, която му беше присъща“, посочи Васил Гоцев, министър на правосъдието през 1997-1999 г. Заместник-председателят на 40 Народно събрание Юнал Лютфи пък заяви, че в лицето на Йордан Соколов виждахме един истински демократ.



Юнал Лютфи, снимка: Topnovini.bg

„Йордан Соколов беше един великолепен приятел. Загубихме един достоен човек“, спомена на свой ред Борислав Великов от Реформаторския блок

Проф. Огнян Герджиков каза за Соколов, че е бил великолепен юрист и интелигентен мъж, отстояващ принципите си до край.

„Смятам, че това наистина е сериозна загуба за времето, в което живеем”, допълни той.

„Нямаше никакво задкулисие, нямаше абсолютно нищо, което да прикрива - беше директен и много принципен човек”, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.



Цветан Цветанов и Меглена Кунева, снимка: Topnovini.bg

На поклонението присъстваха още бившия премиер Иван Костов, министрите Даниел Митов, Меглена Кунева, Екатерина Захариева, Николай Ненчев и Ивелина Василева. Сред народните представители пък бяха Цветан Цветанов, Димитър Лазаров, Хамид Хамид, Явор Хайтов, Найден Зеленогорски, Петър Славов и др.



Иван Костов, снимка: Topnovini.bg



Димитър Главчев, снимка: Topnovini.bg

Йордан Соколов почина на 24 февруари на 83-годишна възраст.

Поклон пред паметта му!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама