Биометод за възстановяване на почви представят на Агра 2016

09:15, 21 фев 16 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Биометод за възстановяване на почви е една от новости на Международната селскостопанска изложба „Агра 2016“, която ще се проведе от 24 до 28 февруари в Международен панаир Пловдив. Учените от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров” към Селскостопанска академия са разработили биометод, за възстановяване на почви. Иновацията е алтернатива на познатите начини за регенериране на свлачища, ски писти, кариери, пътни склонове и други. Смес, включваща утайки от пречиствателни станции или от животновъдството и естествени микроорганизми, възобновява хумусния слой, възстановява плодородието и екологичното равновесие.

Сред иновациите от голямо практическо значение, които представя Селскостопанска академия е и уред за улавяне на пчели майки. Той улеснява и ускорява манипулацията, която се извършва при минимален пряк досег с пчелите. Разработката е на Института по животновъдни науки - Костинброд. Тези и други иновативни продукти на ССА ще се участват в Конкурса за иновации на „Агра 2016“.

Заповядайте на щандовете на научните структури на Академията, където може да се запознаете с най-новите разработки на учените, да закупите посадъчен материал и семена на автентични български сортове. Учени от всички структури на Академията ще са на разположение за въпроси на бизнеса, фермери и любители земеделци.

В рамките на деловата програма на изложението Селскостопанска академия организира дискусионен форум на тема - “Разширяване на диалога между наука-земеделски бизнес-общество” в три панела. Събитието организирано съвместно с Българска Асоциация Биопродукти.

По време на този форум ще бъде инициирано създаването на технологична платформа по биологично земеделие, обединяваща всички заинтересовани страни (научни, правителствени и неправителствени организации на биопроизводители, преработватели, търговци и потребители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама