Адвокат плаши медии със съд заради сагата с колите в парка

16:47, 20 фев 16 25 1738 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Адвокатът на дружеството "Овърсийз Хоризонт", което преди години си позволи да окупира незаконно алеи в Морската градина на Варна, за да прави частно парти, тълкува доста превратно акт на Върховния административен съд по отношение на тоталната забрана за движение и паркиране на МПС в двете съставни части на парка.

В ултимативно писмо до сайт, близък до шефа на БСП-Варна Борислав Гуцанов, адвокатът Диан Иванов заплашва медиите със съдебни дела заради заглавия от типа на: "На последна инстанция: Колите нямат място в Салтанат", тъй като те били "накърнявали имиджа" на комплекс "Хоризонт" и водели до "преки загуби" за дружеството.

Юристът на "Овърсийз Хоризонт" АД правилно анализира, че решението на Върховния административен съд потвърждава това на първоинстанционната магистратура във Варна, с което се отменя забраната за движение на МПС по алейната мрежа на парка – факт, който е неоспорим, стига обаче да се уточни, че става въпрос за кметската заповед, а не за ограничението, залегнало в материалния закон.  

Адвокатът обаче много удобно пропуска да изтълкува защо всъщност касационният състав отменя заповедта на кмета Иван Портних и бърза да изтъкне, че Община Варна е осъдена да заплати на дружеството разноски в размер на 1800 лева, което "в превод" означавало, че забраната е "изцяло отменена". 

Върховният административен съд обаче отмени забранителната заповед на кмета за колите в Морската градина не заради претенциите на жалбоподателите – че се нарушавал достъпът до тяхната собственост, а защото общинският декрет вече дублира разпоредба, залегнала в Закона за движение по пътищата (ЗДвП).

С други думи съдът не оспорва, че движението на моторни превозни средства по алеите в парковете е забранено по закон, а казва, че "диспозитивът по т. 2 от оспорената заповед (на кмета - бел. авт.) представлява единствено възпроизвеждане на тази законова забрана – без да са създадени нови задължения и без да са засегнати права, свободи или законни интереси на граждани по начин и с тежест, различни от вече въведеното законодателно ограничение с чл.15, ал.7 от ЗДвП. В действителност заповедта в тази й част е лишена от съдържанието и целта на административния акт по смисъла на чл.21 ал.1 АПК”, обосновават се касационните магистрати.

Въпреки че съдебният акт би трябвало да е недвусмислен дори за начинаещ юрист, завършил Свободния университет, адвокат Иванов настоява медиите да публикуват "опровержение", иначе дружеството щяло да търси имуществена отговорност от "правонарушителите".

От "Овърсийз Хоризонт" АД продължават да твърдят, че Община Варна спира незаконно колите в парка, заради което вече са сезирали Окръжната прокуратура, Главния прокурор и са депозирали жалба до Варненския административен съд за незабавно прекратяване на "незаконните действия".

Topnovini.bg припомня, че казусът с колите в парка бе решен по същество още миналото лято от Варненския административен съд, а касационният състав само потвърди неговата правилност.

В първоинстанционния съдебен акт "незаконните", според адвоката, действия бяха определени дори като компенсация за възможността на жалбоподателите да живеят и работят в парк на брега на морето, при по-благоприятни условия в сравнение с обитателите на масовите жилищни комплекси и оживения градски център.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама