Министерството на културата подава ръка на театъра в Благоевград

21:18, 10 фев 16 / Култура 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на културата подава ръка на благоевградския театър.То ще поеме разходите на институцията, заедно с още осем държавни театрални, балетни и оперни трупи. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Сред театрите, които ще получат помощ от министерството са още тези в Смолян, Кърджали, Велико Търново и Враца. За финансиране са одобрени и операта в Стара Загора и столичната оперета. Ръководствата на тези институции трябва да представят програми за финансово стабилизиране и актуализиран репертоарен план до края на годината. Освен това директорите трябва да предоставят и разчет за очакваните приходи и разходи програма за разплащане на просрочените задължения, мерки за повишаване на размера на приходите и оптимизиране на разходите.

Министерският съвет реши и какви субсидии ще изплаща държавата за всеки лев приход на различните културни институции. Драматичните и драматично-куклените театри ще получават по 2,50 лв. за 1 лв., куклените театри – по 3 лв., филхармониите, оперите, музикално-балетните центрове и фолклорни ансамбли – по 6 лв., Софийската опера и балет, музикално-драматичните театри, театрално-музикалните центрове и експерименталните институти – по 4 лв., а симфониетите – по 8 лв.

Всички институции, включени в програмата на Министерството на културата са с отрицателен баланс за миналата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама