Почина сръбски генерал, излежавал доживотна присъда за клането в Сребреница

15:50, 09 фев 16 / Свят 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В затвора в Хага почина бившият сръбски генерал Здравко Толимир. Той излежаваше доживотна присъда за геноцид заради клането в Сребреница от 1995 г., когато са убити повече от 8000 босненски мюсюлмани. Информацията беше потвърдена и от Трибунала в Хага.

„Той почина през нощта в понеделник“, каза пожелал анонимност представител на Международния наказателен съд за бивша Югославия.

67-годишният Толимир е описван като „очите и ушите“ на Ратко Младич, който също е съден от трибунала.

Той беше осъден на до живот през 2012 г. за престъпления, извършени по време на Босненската война през 90-те години. Миналата година Международният трибунал финално потвърди доживотната присъда на Толимир за участие в геноцид.

Извън присъдата за извършване на геноцид, той беше признат за виновен и по шест други обвинения, които включват изтребление, убийство, преследване и принудително преместване по време на войната, която отнема живота на общо 100 000 души, а други 2,2 млн. остават без дом.

Съпругата му Нада Толимир заяви пред вестник „Курир”, че Здравко е бил болен, „но идиотите не позволиха да бъде лекуван” в Сърбия.

Толимир е и един от най-висшите генерали на босненските сърби, които имат присъда от съда на ООН и един от малкото признати за виновни в геноцид.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама