„Химко“ е поредният елемент от корупцията в България, заяви Ян Аронов

20:57, 31 яну 16 25 555 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всичко станало около продажбата на обявеният в несъстоятелност завод за торове във Враца „Химко” е поредният елемент от корупцията в България. Това заяви собственикът на американската компания ANJ Group в предаването „Просто Диков“.

„Смятам това за изключителна наглост“, каза той относно обстоятелствата, при които синдикът на „Химко“ Росица Томова е отказала да го информира за провежднето на конкурсите за приватизацията на завода, както и да отговори на обаждания на адвоката на ANJ Group.

Ян Аронов е идвал 4-5 пъти в България миналата година, за да подпише неговата компания договор за завода, като е платил 15 хил. евро на синдика Росица Томова, но в последствие са му поискани нови 500 хил. евро, и то пред свидетели.

При посещенията си в България за „Химко“ той е бил и на обща среща с председателя на „Булгаргаз“ и на Българската енергийна компания. Там е присъствала синдикът Томова, както и юристите на дугите две компании. Другата среща е била с Томова в „Химко“, като последвала още една такава, на които той не е разбрал какво точно става.

Тъй като Томова не е приемала обажданията на адвоката на ANJ Group, Аронов е предположил, че тя работи с друг. По неговите думи са платили 15 хил. евро, защото е трябвало да посетят три пъти завода със специалисти от Полша и от Украйна. Сумата е предадена на Томова пред свидетели, отбеляза той.

„Може би такава е практиката в България“, предполага руснакът.

Американският инвеститор Аронов обвини Томова, че е взела пари на ръка, а му е искан и подкуп от общо 1 млн.лв. за да бъде допуснат да купи „Химко“. Скандалът избухна дни, след като официално стана ясно, че ДПС-депутатът Делян Пеевски купува фалиралия завод за над 11 млн.лв.

Синдикът на „Химко“ АД Росица Томова не е извършила нарушения при обявяване на продажбата на активи на дружеството на 20.11.2015 г., установи проверка на Инспектората на министъра на правосъдието по Закона за съдебната власт. Инспекторатът не проверява твърденията на Аронов за подкуп, тъй като няма правомощията да разследва престъпления.

Аронов е искал „Химко“, за да произвежда смесени торове за българския пазар и био газ. Той отбеляза, че в завода има 6 инсталации, които произвеждат тор, като 5 от тях не са в състояние да работят, а другата инсталация е италианска, която подлежи на възстановяване. Тя може да произвежда до 300 хил. тона тор годишно, допълни инвеститорът.

Този завод е бил единствено бизнес интерес за Аронов. Той не разбира смисъла на възраженията от страна на синдика. Аронов е бил готов да плати за „Химко“, като привлече средства от семейство си и от своите бизнес партньори, каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама