Синодът за одеждите на Левски: Дори комунистическата държава не ги оспори

18:03, 31 яну 16 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спорните одежди, за които църквата твърди, че Васил Левски е служил с тях в Сопотския манастир, продължават да са изложени в столичния храм „Света София“, въпреки че историци категорично отхвърлиха автентичността им.

След многобройни опити екипът ни най-после успя да се свърже с началника на отдел „Възки с обществеността“ към Светия синод Александра Карамихалева.

Комунистическата атеистична държава не се е заела да докаже, че това не са одеждите на дякона, ние сега го правим, възмути се тя и разказа, че като ученичка е ходила в Сопот и одеждите са били там и са показвани като използвани от Левски.  

Тя заяви, че за църквата е важно преданието, което е достигало до тях чрез настоящите монахини в Сопотския манастир. „Така е и с много други светини на църквата – свети мощи, икони, предания. Работа е на археолозите и историците да водят тези научни спорове и да доказват тезите си. За нас по-важна е вярата, с която подхождаш към една или друга светиня, това какво предизвиква тя в душата ти“, коментира тя.

Карамихалева даде пример с преданието за чудотворната икона на Бачковския манастир, която била изчезнала и намерена в скала и заяви, че това също е предние и никой не може да докаже дали наистина тази икона е ходила там или не. „За нас преданието е важно, то се пази от монахините в този манастир. Не е работа на църквата да прави експертизи и да се замесва в подобни спорове. Те са работа за съмняващите се, а не за вярващите“, категорична бе Александра Михалева.  

 „Ако една от страните наистина изложи неопровержими доказателства в полза на това дали Левски някога е обличал тези одежди, хубаво, дори църквата ще се съгласи с това доказателство. Дотогава това си остава научен спор. Нито едната страна може да докаже едното, нито другата – другото”, каза още тя.

Карамихалева акцентира именно на факта, че не е доказано и противното. „Не е доказано, че Левски никога не е служил с тези одежди. Всички са съгласни, че са достатъчно стари. Кой може да докаже дали той ги е обличал или не? Одеждите не са персонално на един или друг човек. Който идва да служи, ги облича, оставя ги и си заминава. И сега е така, въпреки че се шият с машина, какво остава за онова време, когато одеждите са били изключително трудни за изработка, скъпи и малко на брой. Наистина нищо не изключва, Левски да е обличал тези одежки, когато е служил в този манастир“, уточни тя.

Запитана защо на официалния сайт на Светия синод нямаше публикувана информация за изложбата, тя отговори, че имат решение единствено за това да вземат одеждите и да подготвят витрина. „До края на февруари те трябва да се върнат в манастира. Вместо да стоят в склада или друго помещение на сдружение „Васил Левски“, бяха изложени в храма „Св. София“. Какво трябва да има на официалния сайт? Какъв е този изкуствено създаден проблем, не мога да разбера. Какво очавате, синодът на извънредно заседание да излиза с позиция?“, запита Карамихалева.

Изложбата предизвика негативната реакция на историците, че църквата излага нещо, което няма как да бъде доказано и дори го определиха като гавра с паметта на Васил Левски. Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров заяви пред София Topnovini.bg, че първо на него дрехите били предлагани, но той отказал точно поради невъзможността да се докаже, че именно Левски ги е обличал.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама