Представиха 13-тия брой на Алманаха „Света гора” в Русе

15:12, 31 яну 16 25 521 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Регионална библиотека „Любен Каравелов”  беше представен 13-ия („М“) брой на Алманаха за литература, наука и изкуство „Света гора“. За новия брой на авторитетното литературно и научно издание, посветено на 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен и възобновяването на българската държава, говори неговият главен редактор и съставител  проф. Сава Василев.

В представянето на книгата участваха още русенският литературен критик и преводач Огнян Стамболиев, Иглика Пеева, председател на Русенското дружество на писателите, и литературният критик Владимир Шумелов, съобщават от РБ "Любен Каравелов".

Проф. Сава Василев говори за трудностите при издаването на алманаха, за спонсорите и помощта на дарителите, благодарение на които поредицата „Света гора” продължава да съществува. Той направи кратък анализ на творбите в отделите „Поезия” и „Проза”, като демонстрира възможностите на атрактивната мултимедия към алманаха- колекционерски CD, в който по креативен и модерен начин са представени авторите и художниците, включени в аналоговата/книжна версия  на свитъка.

Важен акцент в 13-тия (М) брой са обединени годините 2014/2015-та, като акцент на изданието е поколението писатели, свързано с ВТУ „ Св.св. Кирил и Методий” от края на 70-те и началото на 80-те години на 20-ти век. За тези творци говори литературният критик Владимир Шумелов.

Към обемистото книжно тяло на „Света Гора” има и още една изненада от издателите. Това е стихосбирката на варненския поет Юрий Лучев, за чието творчество и стихове говори проф. Сава Василев. Иглика Пеева прочете краткия разказ „Четворка” от Владимир Шумелов, който присъства на страниците на алманаха с модерната  проза, озаглавена „The End”.

На мултимейдийния екран във фоайето прозвучаха стихове и музика от раздела „Струни и думи” на поета с китара Красимир Йорданов. Проф. Сава Василев прочете в края на вечерта част от своите проникновения в рубриката „In Memоriam”, посветени на големия български интелектуалец, писател, драматург и преводач, незабравимия Валери Петров.

В изданието, което е с внушителните 550 страници, са обединени годините 2014-а и 2015-а. В това наистина обемисто четиво има и още две приложения- стихосбирката на Юрий Лучев „Немам думи, истина ви казвам“ и мултимедиен диск, който съдържа произведения от няколко области на изкуството.

В раздела с поезия са поместени стихове от Светлана Рашкова, Пламен Павлов, Стефан Жечев, Крум Филипов, Първолета Маджарска. Освен тези автори, в специален поетичен раздел „Антология „Света гора“ са представени Юрий Лучев, Николай Милчев, Красимир Чернев, Любомир Йорданов, Павлина Панова и Евгения Маринова. Има и преводна поезия от Ф. С. Фицджералд и Мишел Бютор.

На  страниците на раздел „Проза“ са поместени творбите на авторите: Янислав Янков, Сава Василев, Владимир Шумелов, Петър Денчев, Иван Серафимов, както и превод на повестта „Леон, ученикът на вълшебника“ от босненеца Жарко Миленич.

Новият брой предлага анализи, критически статии, литературен архив, анотации и отзиви за книги, излизали през последните две години, както и литературни дебюти. В това издание има и сериозно русенско присъствие с оригинален драматургичен текст на модерната комедия „Среднощен експрес” от русенската журналистка и писателка Иглика Пеева. Принос към великотърновското издание има и русенският интелектуалец Огнян Стамболиев, който е част от редакционната колегия.

Алманахът „Света гора“ се появи през 1997 г. и веднага бе забелязан от специализираната публика на този специфичен вид антологии на литературното производство на съвременните автори. От 2009 г. вече е издание на Националното общество за литература и изкуства „Формула 6“. Номерирането на броевете става чрез буквите на българската азбука, като според издателската концепция последният брой трябва да бъде означен с буква „Я“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама