1082 ПТП-я с 82 убити и 1416 ранени в Пловдивско за 2015 година

15:06, 31 яну 16 25 556 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От началото на 2016-та година в Пловдивско са възникнали 50 пътнотранспортни произшествия, при които има 7 загинали и 50 ранени. Това съобщи за Радио "Фокус" - Пловдив инспектор Ботьо Гиргинов, говорител на КАТ "Пътна полиция” – Пловдив. По думите му, при извършване на внимателен анализ на причините, довели до възникване на тежки катастрофи, се установява, че на първо място е движението с превишена и несъобразена с пътните условия скорост.

 

"За цялата 2015-та година са възникнали 1082 пътнотранспортни произшествия с 82 убити и 1416 ранени. 346 от възникналите тежки катастрофи с 31 убити участници в движението са възникнали именно поради тази причина. В резултат на произшествия след шофиране с превишена скорост са ранени общо 449 участници в движението. Същевременно се открояват и няколко месеца през годината с най-висока пътна аварийност. Това са месеците август и септември, съответно със 104 и 107 възникнали пътнотранспортни произшествия и с по 9 загубени човешки живота. Месец декември също е на челно място със 104 възникнали тежки пътни инциденти с трима загинали и 134 ранени”, обясни инспектор Ботьо Гиргинов.

 

Говорителят на КАТ "Пътна полиция” – Пловдив добави, че се отчитат и голям брой пътни произшествия с участието на пешеходци. Само през 2015-та година са възникнали 246 тежки пътнотранспортни произшествия, като са загинали 17 пешеходци, а 248 от тях са ранени.

 

"Голям е и броят на възникналите пътни произшествия между моторни превозни средства. В 371 възникнали инциденти на пътя са загинали 27 души, а са ранени 593 участници в движението. Във връзка с възникналата пътнотранспортна аварийност се констатира на територията на Пловдивска област, че много голям е и броя на възникналите инциденти с участници, които са на възраст над 60 години. Именно там ще насочим своите усилия, за да предотвратим предпоставките за възникване на тежки пътни произшествия”, каза още инспектор Ботьо Гиргинов.

 

Той посочи, че продължават да загиват или да бъдат ранявани пешеходци в резултат на неправилно пресичане.

 

"От началото на 2016-та година са възникнали 16 пътнотранспортни произшествия с пешеходци, които неправилно са пресекли пътното платно. Внезапното слизане на пътното платно от страна на пешеходеца е предпоставка за възникване на пътен инцидент. През изминалата 2015-та година 7 пътнотранспортни произшествия със 7 ранени са възникнали именно поради тази причина”, добави още говорителят на КАТ "Пътна полиция” – Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама