„Шпигел“: Пеевски - вундеркиндът на българската политика и айсберг на корупцията

14:07, 31 яну 16 / Политика 25 547 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Германското списание „Шпигел“ публикува в днешния си брой материал, посветен на депутата от ДПС Делян Пеевски. В него е описан пътят на бизнесмена и медиен магнат до голямата политика. Пеевски е определен като вундеркинд в това, с което се занимава. Германските журналисти посочват още, че той е и айсбергът на корупцията в България.

Най-търсеният ерген в българското Народно събрание. Сигурно си представяте двуметров мъж, но съвременните идеали за красота са по-различни. Така започва материалът на „Шпигел“ за Пеевски. Той е определен като една от най-противоречивите личности в парламента.

Политическият вундеркинд Делян Пеевски

Кариерното развитие на депутата през последните 15 години показвало какъв е механизмът на демокрацията и пазарната икономика в страната, твърди изданието. В текста пише още, че не е нужно да се четат докладите на Еврокомисията за проблемите с корупцията и съдебната система в България, а просто да се погледне как един народен представител успява да се изкачи толкова високо в йерархията за толкова кратко време.

Но от къде започва всичко? Едва на 21 години, все още без нужната квалификация, Пеевски е назначен от тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски за парламентарен секретар и му възлага да оглави борда на „Пристанище Варна“ ЕАД – най-голямото пристанище в България.

Четири години по-късно вундеркиндът на родната политика, както е наречен от „Шпигел“, става зам.-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев. Още тогава се виждат първите наченки на олигархичната система, която управлява Пеевски, пише още в материала.

Израстването му е обвързано с бизнеса на майка му, който той наследява. През 2007 г. тя купува вестниците „Телеграф“ и „Монитор“, както и седмичното издание „Политика“. От тях започва изграждането на медийната група на Кръстева и Пеевски. Според „Шпигел“ медиите на семейството не спазват по никакъв начин журналистическата етика.

Пеевски – айсбергът на корупцията в България

С влизането му в парламента като депутат на ДПС през 2009 г. и с назначението му за председател на ДАНС през 2013 г. името му добива още по-голяма популярност. След второто събитие последва масова вълна от протести, която доведе до падането от власт на правителството на Пламен Орешарски.

Тогава в обществото най-често задавания въпрос бил: „Кой предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС?“. От тогава до сега моделът #КОЙ е една от най-обсъжданите теми в страната, пише още „Шпигел“.

Изданието твърди, че човекът зад Пеевски е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. В публикацията се припомнят думите му, че той разпределя порциите в държавата. Тези му думи дойдоха в годината, в която медийният магнат стана за първи път депутат – 2009 г.

Германските журналисти припомнят и добрите взаимоотношения на Пеевски с шефа на фалиралата банка КТБ Цветан Василев. Те наблягат на едно признание на банкера след раздялата им като бизнес партньори.

„Делян Пеевски е просто един от инструментите, които използва политическата мафия за изнудване на българския бизнес. Той е видимата част на айсберга на голямата корупция“, казва Василев в свое интервю.

Крупен бизнесмен за по-малко от година

За по-малко от година депутатът на ДПС успява да изгради своя бизнес империя. До началото на 2015 г. Пеевски е декларирал пред Сметната палата една малка къща, два апартамента, скромни парични активи от около 30 000 евро и автомобил за близо 1000 лв. А през цялото време на кариерно развитие се придвижва с охрана, се казва в материала на германските журналисти.

От средата на миналата година Пеевски стана на половина собственик на медийната група на майка си, след което си купи и телевизия (Канал 3). След това осветли бизнеса си с тютюневи изделия, ставайки акционер в „Булгартабак“. Обяви още, че става собственик на веригата за електронна техника „Техномаркет“.

Тези действия на депутата предизвикаха коментар от страна на друг бизнесмен и издател – Иво Прокопиев.

„Чрез тези си сделки той цели да влезе в играта с големите обществени поръчки и контрабандата. Изсветляването на бизнеса му стана за около месец, което означава, че няма бизнес план за всичко това“, припомнят от „Шпигел“ думи на Прокопиев.

Изданието припомня и факта, че неправителствени организации поискаха от главния прокурор Сотир Цацаров да провери от къде Пеевски има пари за толкова крупни сделки. Обвинител номер едно, считан за близък до бизнесмена, обаче отказа да назначи такава проверка, тъй като не виждал причина за това.

В заключение „Шпигел“ описва Пеевски като една от най-важните фигури в българската политика, макар и само на 35 години.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама