Започват проверки на училищните столове в Бургас

13:22, 31 яну 16 25 509 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проверки на училищните столове ще се състоят в Бургас. Това каза за Topnovini.bg директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Митев.

„Имаме график за проверките. Той е даден на Общината, тъй като искаме съвместно да ги правим. В момента изчакваме оттам да ни определят човек и тогава ще стартираме с тях”, каза д-р Георги Митев.

Ще се проверява дали учениците се хранят в добри условия, както и дали храната се приготвя в учебното заведение или пък в кухня-майка.

„Ако храната се приготвя в кухня-майка и се разпределя по училищата, ще се провери дали те имат условия за съхранение, както и самата кухня-майка на какви условия отговаря. Храната трябва да е по БДС. Като цяло – ще проверяваме дали учениците се хранят с качествени продукти”, допълни д-р Митев.

По неговите думи, за периода от 18 до 22 януари инспекторите на Агенцията са извършили общо 118 проверки в търговски обекти в Бургаска област. Проверени са били 34 предприятия за производство на храни, 6 склада за търговия на едро, 1 склад за търговия на дребно, 18 магазини, 21 заведения за обществено хранене, 17 павилиони и бюфети в училищата, и други.

„Издадени са две предписания за несъответствия за сграден фонд и технологично оборудване. Съставен е и един акт за установяване на административно нарушение за това, че се предлагат храни с изтекъл срок на годност. Нарушението е установено в търговски обект, проверен по повод постъпила жалба в Агенцията. Тази храна е възбранена”, съобщи още директорът на ОДБХ.

Санкциите са различни, като най-малката е в размер на 1000 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама