Над 50 филма ще гледат столичани на Световния фестивал на анимацията

22:26, 30 яну 16 25 754 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 50 късометражни и 3 пълнометражни филма ще гледат столичани в рамките на 11-тото издание на Световния фестивал на анимационния филм, съобщават от пресцентъра на Националния дворец на културата. Програмата на феста събира най-добрите детски заглавия и анимации за възрастни от изминалата година.

„Много се радваме, че откриваме фестивалната година със световния анимационен фестивал, който за първи път ни гостува. Надяваме се оттук нататък да сме домакини на събитието всяка година. Когато през лятото се срещнахме с проф. Кулев, дори Варненският фестивал беше под въпрос, но благодарение на огромните усилия на неговия екип, той стана факт. Затова решихме, че е възможен и тук. Сега той погледна пълната зала и каза: „Не мога да повярвам! Толкова е хубаво!”, каза на откриването директорът на НДК Мирослав Боршош.

В тазгодишното издание на фестивала е сериозно и българското присъствие – като жанрове и като техника. Публиката има възможност да види студийни и студентски филми, като в повечето случаи разликата не се забелязва, което показва високото качество на продукциите.

В света на анимацията пренася и изложбата „Автори – художници“, която е съпътстващо събитие към фестивала. Тя е подредена в сградата на НДК и представя творби на поколения световни аниматори. Неразделна част от цялото преживяване е и детската работилница, където малките творци ще направят собствен анимационен филм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама