Бежанците да се връщат в страните си след края на конфликтите там, предложи Меркел

19:05, 30 яну 16 / Свят 25 613 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новодошлите хора от Сирия и Ирак да се върнат в родината си след края на конфликтите там, предложи германският канцлер Ангела Меркел и по този начин се опита да спечели благоразположението на тези, които критикуват политиката й спрямо бежанците, съобщава "Ройтерс".

Анализатори коментират, че въпреки обществените нагласи и натиска, на който беше подложена Меркел заради политика си на "отворени врати", тя не се поддаде и не затвори границите.

На събрание на партията й Християндемократическия съюз (ХДС) в провинция Мекленбург-Предна Померания Меркел отбеляза, че въпреки положените усилия за интегриране и подпомагане на бежанците, на тях им се позволява да останат в Германия само за ограничено време. "Трябва да кажем на хората, че това е временен статут за пребиваване и очаквам щом в Сирия отново настъпи мир и след като "Ислямска държава" бъде победена в Ирак, те да се върнат в страните си с придобитите познания", каза канцлерката.

Меркел припомни, че 70% от бежанците, избягали в Германия от войната в бивша Югославия през 90-те години на миналия век, са се върнали в страните си. Тя направи тези коментари, след като председателят на ХСС Хорст Зеехофер заплаши да даде правителството ѝ под съд, ако то не изпълни искането напливът от хора, търсещи за убежище, да се прекрати.

През изминалата 2015 година в Германия пристигнаха рекорден брой мигранти - над 1.1 млн. души, които доведоха до нараснало притеснение дали страната може да се справи с новодошлите, както и да осигури сигурност в обществото. Тези широкоразпространени притеснения повлияха на подкрепата на партията на Меркел - Християндемократически съюз (ХДС), както и баварския ѝ партньор, Християнсоциалния съюз (ХСС).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама