Двете каки и трите папи на Борисов, и други крилати фрази на 2015

21:03, 31 дек 15 / Политика 25 573 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отиващата си година не отстъпва на предходните по количество и качество на бисерите, които произведоха политици, общественици и медии. Безспорен първенец по традиция остава премиерът Бойко Борисов с бодрото "Не мога да обръщам внимание на две каки, които са се събрали и си говорят" по адрес на Владимира Янева и Румяна Ченалова в скандала „Яневагейт“. Допълва обаче: "Ако на Цветанов са му дали 4 години, за "Червеи" трябва да им дадат по 400."

Той обаче надмина и себе си с похвалата „Три папи са ме галѝли по главата“. И макар да излезе цяла книга с неговите прозрения, Борисов е необятен. Достойно място в евентуален втори том могат да намерят изречения, като "Този, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици, няма други да му плащат лечение“.

След като обясни на средностатистическия гражданин как да живее здравословно той пророкува, че „като се поуспокои народът, аз съм убеден, че ще започне и да ражда повече“.

Премиерът никога не пропуска и удобен случай да „захапе“ политическите си противници, докато изтъква себе си: "Ние правим музей на розата в Казанлък, което си е жест към БСП, представете си Орешарски да беше направил музей на гербера някъде".

Загрижен е и за международната обстановка и отражението й върху България: "Моля се на Бога големите началници (лидерите на ЕС и САЩ) по-бързо да се разберат и санкциите да бъдат отменени", а "България в момента е като жаба, сложена в тенджера с вряща вода."

Има и строго научни открития - в зоологията: "Едно теле или агне има свойството да расте и ако не се изнесе навреме в определените килограми и норми, след това става крава, бик или овен и тогава тези хора няма какво да ги правят. Това не е нещо, което да изчака във времето", както и филологически: „Има няколко документа, които не подлежат на редакция – това е Библията, това е Коранът…“.

Споделя и лични неща, като това как се е чувствал докато правителственият самолет не може да кацне заради проблем: "Кръжим в тъмното над София, гледам долу Банкя, къщата ми, а нямам парашут" и "Стига с това политическо говорене. Миналия мандат можех да спра дъждовете, сега не".

„Държат ме ... за шлифера“ - така иронично пък отговаря на въпрос защо не сменя шефа на ДАНС и главния секретар на МВР.

"Надяваме се тези решения на премиера Борисов днес да са поставили точка и за шлифера му, и за каквито и да е други части, които някой, Бог знае кой, държи", отговори му пък лидерът на ДПС Лютви Местан, далеч от високия наратив на собствената си реч.

Проблемите в съдебната ситема също родиха не малко крилати фрази. Шефът на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров предизвика най-разнообразни чувства с откровението: "Жена ми ме мислеше за смотаняк. А аз се оказах суперсилна и влиятелна фигура."

"Бог дал, прокуратура взела", кратко и ясно описа ситуацията там преподавателят по гражданско право Кристиан Таков.

"България става страна, в която главният прокурор получава право на първа брачна нощ със съдебната система, от една страна, а от друга – с правителството. Онова, заради което хората протестираха през 2013 г. и 2014 г., се възпроизвежда, само че не с ДАНС, а с фигурата на главния прокурор", описа и икономистът доц. Красен Станчев.

"Вместо игра на тронове правим игра на табуретки", описа случващото се бившият вече правосъден министър Христо Иванов.

Топ оф дъ топ обаче се оказа Христо Стоичков с опита да опише гнева си в Instagram: „Намери се такъв нехрани маико да ме критекува, неспря да млящи и вуни цяла вечер“.

София Topnoini.bg публикува списък с още крилати фрази без претенция за изчерпателност:

„От мен не бива да очаквате правешко снишаване, докато бурята отмине. Държавният глава трябва да има позиция, макар и тя да не се харесва на някои хора“, президентът Росен Плевнелиев.

„Крадецът вика дръжте крадеца. Аз не мога да разбера, когато двама си го мерят, третият къде се навира“, спортният директор на "Левски" Георги Иванов-Гонзо по адрес на Кирил Домусчиев.

„БСП стои на скамейката, вместо да влезе да изпоти фанелката и да пипне топката поне веднъж-два пъти“, лидерът на БСП-София Калоян Паргов.

"Зад бясната съпротива стои прокуратурата в най-голяма степен, но не само поради собствената си сила. Проследете времето назад - имало е случки, при които същата тази прокуратура няма лостове. Сега силата на прокуратурата се обуславя от обстоятелството, че Цветанов и Борисов излъчиха Цацаров, а ДПС и Пеевски го осиновиха. При тези фактори всички останали се чувстват застрашени или потенциално прищипани от прокуратурата с нещо", лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева в интервю за "Медиапул".

„Това че понякога пия руска водка не снема идентичността ми на натовец“, лидерът на ДПС Лютви Местан в парламента, в отговор на изказване на депутата от левицата Таско Ерменков.

„В пожарната в Пловдив съм спал и живял, старите пожарникари знаят, че 5 години не съм дал пожарникар да влезе в огъня преди мен. Сега тя е напълно обновена. Получихме дарение на коли и оборудване от Канада, област Торонто“, премиерът Бойко Борисов.

"Аз не съм отговорникът за организирането на изборната нощ. Не съм ЦИК, не съм ОИК, не съм Томислав Дончев, не съм Румяна Бъчварова. Аз съм омбудсманът, или както хората му казват, арменският поп", омбудсманът Мая Манолова.

"И аз мога да стана мис, ако съм единствена кандидатка", Татяна Дончева, лидер на "Движение 21".

„Съгласете се, че би могло експертният екип на Министерството на финансите да подготвя законодателни промени в законите, регламентиращи работата на отделни ведомства, но независимо че е вярно, че ако се мести гробище не можеш да разчиташ на помощ от вътре - все пак тази инициатива за промяна в отделните сектори би трябвало да среща подкрепа от самите ресорни министри“, финансовия министър Владислав Горанов.

"Варна без магистрала "Хемус" е едно село", премиерът Бойко Борисов.

"Имам усещането, че прислужницата се превръща в бедна, но самостоятелно действаща камериерка", Румен Овчаров.

„Римляните са градили с нови тухли, защо да показваме сега съборетини, рушевини“, зам.-министърът на културата Бони Петрунова. 

"На тези, които не има харесва Ларгото - няма да минават оттам и толкова", историкът Божидар Димитров.

"Освен на БСП, няма друг, който да ни критикува. Без асфалт, нови пътища, и със строителство, не става. Без асфалт не става. За да има какво да ядем, трябва да има асфалт", министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

„Нашето море е по-чисто вече и от гръцкото, и от турското“, премиерът Бойко Борисов.

"Нашите бащи и нашите деди от 9-ти септември са ни показали образци на борбеност и можем да произведем изненада на предстоящите избори", Михаил Мирчев, кандидат за кмет на София от БСП.

"Един проект трябва да е предмет на цялостно обсъждане, а не на някакъв пазар - твоите 20 гласа срещу какво ще ги дадеш и го драскаме в тефтерчето, минаваш през другия кабинет - а твоите 15 или 10 гласа срещу какво ще ги дадеш, драскаме в тефтерчето. Накрая се получава прасе с крака на пиле", лидерът на БСП Михаил Миков.

„Аз не размахвам томахавката, само си я нося“, главният прокурор Сотир Цацаров.

„Христо Иванов се стреми към социалистическа революция“, Михаил Кожарев, член на ВСС.

"Аз вече никъде не си държа парите - ям и пия. В ресторантбанк си ги държа", министърът на културата Вежди Рашидов.

„Христо Иванов опитва да изнасили Конституцията“, бившият служебен премиер Георги Близнашки.

„ВСС е манджа с грозде - умножавате круша по крокодил и получавате вторник“, Кристиан Таков.

„При шестица джакпотът в 6/49 ще стартира от 1 милион лева, в "Тото Зодиак" гарантираната начална печалба е 2 млн. лева, към тези суми ще се прибавят и натрупаните постъпления за съответния тираж. Така ще правим поне по 10 милионера годишно“, министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

„Прокуратурата започва лов на вещици“, съдия Румяна Ченалова.

"Ще кажа да направят едно нормално меню за "Авиоотряд 28", да не дразнят хората. Но няма пък и да е другата крайност - пръжки, сланина, домашна ракия или туршия", министърът на транспорта Ивайло Московски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама