След среща при Борисов: "Овергаз" ще купува руския газ от "Булгаргаз" (обновена)

18:20, 31 дек 15 25 628 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Овергаз" ще купува руския газ от "Булгаргаз", за това съобщи директорът на БЕХ Жаклен Коен след няколкочасова среща при премиера Бойко Борисов на енергийни шефове. Договорът между двете фирми е подписан около 18 ч. днес. С това се гарантира на всички потребители,че няма да има прекъсвания в доставките, увери Коен. 

"Ще направим всичко възможно клентите на "Овергаз" да не останат без гориво в средата на зимата", каза той и допълни, че държавата е направила "нещата на границата на невъзможното".

От "Овергаз" са изпратили писмо, в което се уточнват обемите газ, които да се възложат на "Булгаргаз". Така "Булгаргаз" трябва да увеличи количеството на синьото гориво, което заявява. Договореността е постигната преди обед днес. От 00:00 часа тази нощ ще бъдат изпълнени увличените заявки, каза още Коен.

Очаква се да бъдат обсъдени условията по доставките на природен газ за останалата част от 2016 г. Какъв конкретно е този период от БЕХ отказаха да коментират.

Премиерът отбеляза, че "Булгаргаз" може да тегли по 8,8 млн. куб. метра газ на ден. При увеличение на количествата се покачва и цената с 10%, допълни той. Борисов е категоричен, че при подаването на газ от Русия няма проблем.

По неговите думи, ако не бъдат спестени 10-те процента, които се начисляват върху цената, през следващите 10 дни ще трябва да се използват запасите от природен газ от хранилището в Чирен. Борисов изрази надежда, че руската страна ще прояви разбиране.

"Очаквам през следващите десет дена да се намери решение. Ние можем да гарантираме на българските граждани, че ще можем да им доставяме газ през "Булгаргаз" на цените, които са договорени", увери той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама