Как „Ислямска държава“ окървави Европа през 2015

17:18, 31 дек 15 / Свят 25 628 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международната терористична организация "Ислямска държава" е сунитска екстремистка групировка, създадена на базата на терористичната организация Ал Кайда в Ирак, която съществува повече от десетилетиe. Основната цел на екстремистите е да изградят теократична ислямска държава - Халифат, включваща териториите на Сирия и Ирак, голям дял от които вече са под неин контрол, а също така земите на Ливан, Израел и Йордания.

През последната година Даеш преживя истински възход. В редиците й се бият десетки хиляди от цял свят.

През 2015 година групировката пое отговорност за редица атентати, извършени на територията на Европа и отнели живота на стотици.

Януари

Годината започна с терористичното нападение в редакцията на хумористичния френски седмичник „Шарли Ебдо“ в Париж,Франция, при който бяха убити 12 души. Инцидентът бе извършен на 7 януари от двамата братя, приверженици на „Ислямска държава“ Саид и Шериф Куаши. Те нахлуват въоръжени по време на дневната планьорка на изданието и започват да стрелят, крещейки „Аллах Акбар“ („Бог е велик“ б.а.). Загиват 10 журналисти и 2 полицаи. Сред жертвите е главният редактор на изданието Стефан Шарбоние - Шарб.

След атаката братята Куаши застреляха и пътен полицай и успяха да избягат от мястото на престъплението. Два дни по-късно на 9 януари терористите се барикадираха в сградата на печатница до Демартен, като държаха една жена за заложник в продължение на часове. Полицията щурмува сградата, вследствие братята терористи Куаши бяха ликвидирани, а заложничката оцеля.

Атаката в Париж продължава на 9 януари, когато въоръжен мъж взима заложници в еврейски кашерен магазин в Порт дьо Венсен. По-късно полицията разпространява името на терориста – Амеди Кулибали, близък до братята Куаши. При нападението загиват четирима души, а след щум на полицията Кулибали е убит. Ден преди това в парижкото предградие „Монтруж“ той застреля една жена.

Равносметката от атенатати от януари в Париж – 17 убити, сред които трима полицаи.

Юни

През юни терористите от „Ислямска държава“ отново нападнаха Франция. Този път мишена бе химически завод в Лион, в резултат един човек беше убит, а 12 души бяха ранени. На 26 юни 35-годишният Ясин Сали, известен на специалните служби, които са го свързвали със салафитски кръгове, нахлува в завода, развявайки ислямистко знаме и крещейки, че е от „Ислямска държава“, и взривява няколко газови бутилки.

Край завода силите на реда намериха обезглавено тяло. Главата от тялото е намерена закачена на оградата до входа на завода, до нея имало две знамена, едно бяло и едно черно, и двете с арабски надписи.

Това бе първият случай във Франция на обезглавена жертва при терористичен атентат, което е често използвана практика в Сирия и Ирак от "Ислямска държава".

Юли

32 души загинаха, а над 100 бяха ранени, след като на 20 юли камикадзе се взриви в градината на културния център в турския град Суруч, който се намира близо до границата със Сирия, и който се превърна в дом на множество бежанци.

Повечето жертви бяха млади леви и прокюрдски активисти, които са искали да участват във възстановяването на град Кобане, който се намира на територията на Сирия срещу граничния турски град Суруч.

По-късно турският премиер Ахмет Давутоглу съобщи, че атентатът е извършен от джихадистката групировка „Ислямска държава". „Първоначалната информация, с която разполагаме, показва, че експлозията е в резултат на самоубийствен атентат и че той е извършен от "Ислямска държава", посочи Давутоглу по време на пресконференция в Анкара.

Август

На 21 август въоръжен мъж рани трима души в пътническия влак „Талис“, пътуващ между Амстердам-Париж.

За щастие кървавата касапница беше предотвратена от двама американски пехотинци, които обезвредили нападателя. Военните, подпомогнати от един британец, чули зареждането на пълнителя, докато минавали покрай тоалетната и го причакали. В схватката нападелят рани трима от тях. Произшествието стана край град Арас, Северна Франция.

Нападателят се оказа мароканецът Аюб ел Хазани, наблюдаван от европейските антитерористични агенции заради радикалните си джихадистки виждания. Източник от службите за сигурност обясни, че стрелецът е бил известен на френските разузнавателни служби. Изглеждало, че той симпатизира на „Ислямска държава“.

Октомври

На 10 октомври в центъра на турската столица при избухването на две мощни експлозии загинаха 102 души, 508 бяха ранени. Нападението, определено като най-кървавото в историята на Турция, бе извършено от двама атентатори камикадзе. Те се взривиха по време на мирно шествие, под надлез, водещ към гарата в турската столица.

Там от сутринта са започнали да се събират активисти на профсъюзни обединения и неправителствени организации, които са планирали да проведат съгласуван с властите протест срещу конфликта между държавата и бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК). По-късно в писмено заявление прокуратурата в Анкара обяви, че разполага с доказателства, сочещи, че експлозиите в Анкара са били насочени към нарушаване на планираните избори на 1 ноември. Атаката била планирана в град Газиантеп след директни поръчки от "Ислямска държава“.

Ноември

Най-кървавият за Европа през 2015-а година се оказа атентатът от 13 ноември в Париж. Той бе определен като 11 септември за Стария континент.

При синхронизирани атаки в ресторанти, кафета и концертната зала „Батаклан“, в различни части на френската столица, загинаха 130 души, а 368 бяха ранени.

Едно от местата на нападението беше ресторантът „Ла бон биер“, който първи отвори врати след атаката. Три взрива от камикадзета се случиха в близост до „Стад дьо Франс“, където се провеждаше приятелски мач между отборите на Франция и Германия. На стадиона беше и френският президент Франсоа Оланд. По време на рок-концерт на групата Eagles of death metal в зала "Батаклан" терористите взеха заложници, там загинаха най-много хора – 89 души.

Отговорност за терористичните атаки пое „Ислямска държава“.

Предполагаемият „мозък“на атентатите Салах Абдеслам, който успя да се измъкне от полоцията, беше търсен в Белгия, но не бе открит. Според последните данни, с които разполага френското разузнаване той е успял да избяга в Сирия. В началото на декември се появи информация, че е възможно Абдеслам да е в Европа и по-точно на територия на Германия.

Пет дни по-късно, на 18 ноември беше обезвредена друга група терористи в парижкото предградие Сен Дени. По-късно стана ясно, че те са планирали атентат в друга част на Париж. Терористите са, целяли нападения в летището на френската столицата "Роаси Шарл дьо Гол". Целта на нападателите била терористична атака в бизнес квартала "Дефанс“, както и нападения в търговския център "Четирите сезона“ в квартала. По време на антитерористичната спецакция на френските полиция в Сен Дени загинаха двама терористи Абделхамид Абауд и братовчедка му Асна Аитбулахен, близки до Салах Абдеслам, и бяха задържани седем членове на терористична клетка. Асна Аитбулахен се самовзриви с шахидски пояс, а Абауд загина от граната.

Във връзка с разследването на атенататите от 13 ноември на 23 ноември в Белгия се проведе безпрецедентната антитерористична акция. При нея обачр не бяха намерени следи от взривни вещества, нито следи от главния издирван Салах Абдеслам. По време на една от 19-те акции, проведени в центъра на столицата Брюксел и на различни места в страната, имаше престрелка. Тя е станала в квартал Моленбек в столицата.

При акции във Франция и Белгия са задържани 8 души, по подозрение, че са участвали в организирането на ноемврийските атентати в Париж.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама