Варна 2015 – можеше и по-зле

14:48, 31 дек 15 25 762 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Публикуваме годишната равносметка на журналиста на БНТ-Варна Светлана Ганчева, специално подготвена за читателите на Topnovini.bg

2015-а започна с окачването на катинарите на ТЕЦ – Варна. За началото на 2016-а не са планирани подобни знакови събития за региона, но пък Русия предупреди, че спира газа за цялата страна.

2015-а ще запомним предимно с ремонти, протести и избори. Новият шадраван предизвика завист и възторзи в цяла България, варненци обаче още чакаме да ни гласуват малко доверие и да махнат решетките край него.

Колебливо се зарадвахме на новите булеварди, а след първите дъждове стана ясно, че  асфалтирането им е било по-различно от прилаганото в последните години. Докато не се видя, че ВиК тръбите продължават да се пукат отдолу, а дъждовната вода все така не се оттича от улици и тротоари.

За първи път от десетилетия обаче видяхме нови тротоарни плочки на много места в града. Предимно в центъра – на хората от кварталите и тази година им обещаха, че ще дойде и техният ред. Разбира се, повод за огромната част от промените е големият проект за интегриран градски транспорт. След като през лятото дни наред гледахме как участъците, затворени за ремонт, стоят празни, сега кипи предпусков труд. Ако летните гледки дразнеха, зимните повече притесняват дали бързината не е за сметка на качеството.

Добрата ремонтна новина беше завършеното обновяване на Юнашкия салон, в графата с повече плюсове, отколкото минуси, можем да сложим ремонта на Спортна зала. Поредният участък с павета – по ларгото, не роди нови вицове, но пък живеещите там изкараха един бърз курс по оцеляване в градска джунгла, след като ясна организация на движението на тежката техника така и не беше направена. Какво струваше това на бизнеса край трасето не разбрахме – един-единствен наемател нарече проточилото се ремонтно безобразие с истинското му име и се изнесе на друго място.

Въпрос за Новата година е също къде ще се изнасят велосипедисти и пешеходци, след като дълго рекламираните велоалеи се оказаха малко... странни, а на места след направата им вече няма място за нормално преминаване нито с колело, нито пеш. За инвалидите и майките с колички е ясно, че никой не се е сетил – колите все така паркират навсякъде, а нови паркинги и цветни зони все така няма. Поне ни беше спестен големият позор в последните дни на годината във Варна да скрият паметника на Левски зад велостоянка, защото "така е по проект".

Велосипедистите протестираха. Дали е било за добро? Преди тях протестираха недоволни от зарязаното строителство на нов градски стадион. Реакцията беше изненадваща, поне за непосветените – лично Марин Митев излезе, за да подкрепи протеста и да оправдае липсата на пари с международната финансова криза. А за да се появят няколко крана на мястото на стадиона, се наложи продажбата на част от прилежащите терени, от които общината се отказа, за да има стадион.

През годината във Варна имаше и други протести – на здравни инспектори, на бити плажни спасители, на полицаи, на шофьори... Имаше и една голяма липса – на недоволни от замразената съдебна реформа магистрати. До съд още не са стигнали и големите скандали на 2015-а – падането на хотел "Вероника" и убийството на Нягол Петров. След убийството в МОЛа останаха много въпроси – от подбора на охранители до работата на полицията. А след като се слегна прахолякът от "Вероника", има само четири трупа, дълга верига от прехвърлени отговорности и обжалване на всички актове, издадени досега.

През лятото брояхме избягалите руски туристи. В края на годината започнахме да броим руските туристи, които ще се върнат догодина заради влошените отношения с Турция. За начало вдигнахме цената на визите им.

Изборите също не промениха особено картината – на първото заседание на съвета стана ясно, че част от избраните не са наясно как се гласува с хартиена бюлетина, разместванията и прегрупиранията започнаха още преди клетвата на новите съветници, а първият резултат е увеличеният до максимум данък за придобиване на имущество.

Всичко това ще се опитаме да го забравим под светлините на градската елха и под звуците на скъпата новогодишна програма, за да влезем в новата година с повече оптимизъм и вяра. А когато се прибираме към къщи след зарята и пожеланията, ще се опитваме да мислим за половинчатите коледни украси, щръкнали по стълбовете като пожелание за плодородие...

Светлана Ганчева, БНТ-Варна

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама